"Siin, kodust kaugel, lõõskava Afganistani päikese all võidupüha tähistades mõtleme jahedas ja vihmases Eestis olevatele lähedastele," ütles patrullbaasis Wahid läbiviidud rivistusel Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi. "Kodutunnet toovad lähemale ka Eesti ettevõtjate ja koduväeosa poolt saadetud söögid-joogid, mis näitab, et meie teenistust Afganistanis toetatakse."

Rivistuse ajal sooritas kompaniist kaks ülelendu Ameerika Ühendriikide õhujõudude pommituslennuk B1, et tervitada eestlasi pühade puhul.

Kõige rohkem teenib eestlasi patrullbaasis Wahid, mida mehitab jalaväekompanii Estcoy-10. Varahommikusel rivistusel luges kolonelleitnant Ühtegi ette kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa tervituse ning kaitseväelased mälestasid vaikusehetkega Afganistanis ja Iraagis langenud võitluskaaslasi. Täpselt kolm aastat tagasi langesid Afganistanis Eesti kaitseväelased seersant Kalle Torn ja nooremseersant Jako Karuks.

„Neljandik meie missioonist on seljataga, olete teinud tublit tööd. Üksus on oma ülesannetega hästi hakkama saanud,“ ütles Estcoy-10 ülem major Meelis Jõemaa. „Võidupüha üritus andis nii meile endile kui ka Wahidis teenivatele briti võitlejatele võimaluse osa saada eestlastele olulisest pidupäevast.“

Rivistuse järel võisteldi omavahel sellistel aladel nagu liivaga täidetud miinipilduja miinikastide tassimine ja soomustransportöör Pasi ratta kantimine. Lisaks eestlastele võtsid võistlustest osa ka Wahidis teenivate brittide meeskonnad.

Rivistuse ja võistluste järel asusid Estcoy-10 kaitseväelased maitsma Eestist saadetud head-paremat. AS A Le Coq saatis Afganistanis teenivatele eestlastele 300 liitrit naturaalset kalja ning 1. Jalaväebrigaad varustas Eesti kontingenti võidupüha ja jaanipäeva puhul erinevate grilltoodete, suitsuvorsti, karastusjookide ja maiustustega. Logistiline toetuselement NSE-9 tähistab võidupüha Camp Bastionis.

Jaanipäevale omaselt läks ka Afganistanis õhtul ilm pilviseks.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest ning teenib NATO operatsioonil Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Alates mai keskpaigast tagab Wahidi ümbruses kohalikele elanikele turvalist elu jalaväekompanii Estcoy-10, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-9.