Jalaväekompanii Estcoy-10 vastutusala keskossa jäävasse Daqhiqi kontrollpunkti kogunes ligi 20 ümbruskonna elanikku, et vahendada Afganistani julgeolekujõudude ja Eesti vägede esindajatele oma muresid ning soove, teatas kaitseväe peastaap.

Taolised nõupidamised on juba traditsiooniks saanud, kuid seekordne šura kutsuti erandlikult kokku kohalike elanike oma algatusel ning kohaliku Afganistani rahvusliku armee esindaja juhtimisel. „Afganistani armee esindaja tahtis nõupidamisele kokku saada nii neid, kes siin juba mõnda aega elanud on, kui ka neid, kes hiljuti turvalisuse kaalutlustel Talibani mõju all olevast piirkonnast meie kompanii kontrolli all olevasse alasse kolinud on,“ rääkis Eesti kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Riho Ühtegi.

Jätkuvalt on kohalike elanike sooviks see, et eestlased koos Afganistani julgeolekujõududega laiendaksid turvatavat ala ja ehitaksid selleks uue kontrollpunkti oma vastutusala lõunaossa. Samuti teeb kohalikele muret Afganistani tsiviilvõimu nõrk esindatus selles piirkonnas, mis takistab neil leidmast lahendust oma igapäevamuredele.

„Kuna Eesti kompanii juures tegutseb ka Briti toetus- ja stabiliseerimismeeskonna esindaja, kes veab mitmeid piirkonnas eluliselt olulisi tsiviilprojekte, siis on kohalikud elanikud harjunud erinevates küsimustes abi saamiseks pöörduma Eesti üksuse poole. Seepärast peavad Eesti kaitseväelased alati kokkusaamistel kohalikega toonitama, et nemad on selles piirkonnas Afganistani enda julgeolekujõudude, Afganistani rahvusliku armee ja politsei toetamiseks, mitte vastupidi,“ ütles kohtumisel eestlaste jalaväekompaniid esindanud kapten Janek Kesselmann.

„Estcoy-10 eesmärk koos Afganistani julgeolekujõududega on luua turvaline keskkond, milles tsiviilvõim saaks tegutseda ja kohalike muresid lahendada,“ lisas Kesselmann.

NATO operatsioonil osalev Eesti kontingent koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest ning teenib Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.