“Murdu aferistide juurde just ei ole, kuid paar lolli kuus leiavad nad ikka,” rääkis aidsi ennetuskeskuse juht Nelli Kalikova. Iga päev ilmub venekeelsetes ajalehtedes kolm-neli kuulutust, kus lubatakse kõikvõimalikke imeraviteenuseid. See on kontrollimatu omakasu tagaajamine, millega need imearstid tegelevad, ütles Kalikova Põhjarannikule.

Kalikova sõnul pole tal ühtegi kindlat tõendit, et ükski imeravitseja oleks mõnd HIV-positiivset inimest nakkusest vabastanud või immuunsuspuudulikkusest ravida suutnud.

Aidsi ravida lubavad imearstid end enamasti ajalehes ei reklaami. Nad lähevad kas aidsi ennetuskeskusesse või narkonõuandlasse ja paluvad end mõne nakatunuga kokku viia. Kes ravib mesilastega, kes paneb käed peale, kes keedab maarohtusid, kes mõjutab positiivse psühholoogilise jõuga, kirjeldas Kalikova.

Narva narkomaanide toetusgruppe korraldav Tatjana Magerova rääkis, et teab mitmeid juhtumeid, kus narkosõltuvust ravida lubanud šarlatanid on terveid perekondi vaeseks petnud. “Ühtegi sõltuvusest sel teel vabanenut pole ma näinud,” lisas ta. Narvas on kallimad soolapuhujad lastevanematelt kuni 1000 USA dollarit honorariks nõudnud, Tallinnas on tasutud 3000 dollari suuruseid visiiditasusid.

Narva narkomaanidenõustaja Aleksander Laanemanni sõnul on imelik, et Eesti seadused ei keela selliste aferistide tegevust ja viimased saavad takistamatult ahastuses lapsevanemaid röövida. Laanemann lisas, et aferistid on väga edukalt ära kasutanud Narvas puhkenud HIV-nakkuse epideemiat.

Narva aselinnapea Aleksei Antonov ütles, et Narvas aferiste ei tegutse. Vähemalt ajalehtedes nad kuulutusi ei avalda ning ametlikult ravimise ja haiguse diagnoosimisega ei tegele, ütles Antonov.

6. märtsi seisuga oli tänavu HI-viirus diagnoositud 221 inimesel, kellest 176 elas Ida-Virumaal. Mullu diagnoositi HIV-nakkus 390 inimesel. Kokku elab Eestis praegu 663 HIV-positiivset ja kuus aidsihaiget.