Akadeemia õppejõud ja õpilased hakkaksid saare vahet sõitma õppelaevaga Juku, kirjutab Postimees.

Eesti Mereakadeemia (EMA) prorektor Jüri Lember ütles, et praegu mahub linnale kuuluvale ja EMA käes rendil olevale Jukule 25 reisijat, kuid plaanis on teha laev 35-kohaliseks. “See on veel veeteede ametiga kooskõlastamata, laeval ruumi on, kuid küsimus on päästevahendite juurdepaigutamises,” lausus ta.

Lember lisas, et akadeemia teeb linnale pakkumise 1. juuniks. “Tegemist oleks kahe kasuliku asja ühendamisega — linnavalitsus saab soovitud reisid ning meie saame merekooli õpilastele reaalses töös praktikat anda,” märkis ta.

Mullu vedas linna tellimusel inimesi saarele 145-kohaline alus Monica, kuid ei tolle omanikfirma Eurotrade Group ega ka ükski teine ettevõtja linna korraldatud riigihankel Aegna laevaliikluse käimapanemiseks pakkumisi ei teinud.

Linn pidas pärast ebaõnnestunud riigihanget Eurotrade Groupiga eraldi läbirääkimisi, kuid ka need katkesid, sest linna pakutud 500 000-kroonine dotatsioon firmat ei rahuldanud. Linn soovib tellida ligi nelja kuu jooksul 278 reisi, mis teeb üle kahe sõidu päevas.

Eurotrade’i esindaja Artur Ereti sõnul peaks dotatsioon olema kindlasti üle miljoni krooni, et laevaliiklus firmale ära tasuks, sest Aegnale reisijate arv pole piisav, et piletitulu abil õnnestuks kulud kütusele ja meeskonnaliikmetele tagasi teenida. Ta märkis, et näiteks Prangli saare vahet sõitva postipaadi aastaeelarve on 3,2 miljonit krooni.