Üldkogul leiti ühiselt, et üks peamisi eesmärke Eesti õigusmaastikul on õigusabi kättesaadavuse parandamine vähekindlustatud inimeste seas, teatas advokatuur.

Uueks Eesti Advokatuuri esimeheks valitud Hannes Vallikivi tõi oma pöördumises välja, et riigi õigusabi on ja jääb advokatuuri jaoks üheks oluliseks teemaks. „Riigi õigusabi alarahastus ohustab teenuse kvaliteeti, teenusepakkujate ja tervikuna meie kutse mainet ning kogu riigi õigusabi süsteemi jätkusuutlikkust. Ametist lahkuv juhatus on alustanud konstruktiivset dialoogi justiitsministeeriumiga. Uus juhatus jätkab koostöös ministeeriumi ja kohtutega lahenduste otsimist.“

Oma eelseisva ametiaja olulise ülesandena toob Vallikivi lisaks õigusabi kättesaadavamaks tegemisele advokaatide teenuse kvaliteedi hoidmise. Samuti peab Vallikivi vajalikuks uue strateegilise plaani välja töötamist, kuna praegune on suures ulatuses edukalt ellu viidud. “Õigusteenuste osutamist mõjutavad tehnoloogia kiire areng ja klientide suurenev efektiivsuse ootus. Need arengud mõjutavad meie liikmete konkurentsivõimet, õigusteenust puudutavat regulatsiooni ja järelevalvet advokaatide üle. Advokatuur peab kujundama ise oma visiooni ja seda realiseerima,” lisas Vallikivi.

„Kolme aasta jooksul, mis pidasin Advokatuuri esimehe ametiti, on Eesti Advokatuuri liikmete arv kasvanud pea 1000ni,“ ütles Eesti Advokatuuri esimehe ametist lahkuv Sten Luiga. Kuid kvantiteedist tähtsamaks peab Luiga teenuse kvaliteeti ning kättesaadavust.

Riigi peaprokurör Lavly Perling märkis üldkogul, et advokaatidel ja prokuröridel tasub senisest enam koostöökohti otsida. „Meil on teiega mängumaad, kus jagame ühist eesmärki ja kus meil on ruumi koos tegutseda. Näiteks majanduskuritegude puhul saavad kannatanute esindajad ja prokurörid teha koostööd puhtama majanduskeskkonna nimel. Ühiselt peame teiega seisma ka laste õiguste eest kriminaalmenetluste vältel, et neist kasvaksid terve hinge ja vaimuga noored,“ rääkis Perling.

Lisaks uuele Eesti Advokatuuri esimehele pandi üldkogul paika ka uus juhatus, kuhu kuuluvad Indrek Sirk, Jaanus Tehver, Imbi Jürgen, Karina Lõhmus-Ein, Katrin Orav, Maivi Ots, Toomas Vaher, Madis Päts ning asendusliige Kirsti Pent.