Advokatuuri juhatus peab selgitama, kas Sikutil lasuvad kutse-eetika rikkumise süüdistused vastavad tõele ja kas mehe suhtes peab rakendama karistust.

Sikut on kutse-eetika rikkumist eitanud ja kinnitas, et ei andnud Pajumäe pojale Andresele soovitust minna isa eest vereproovi andma ega olnud noormehe tegevusest teadlik.

“Ka Andres on kinnitanud, et tegutses omapäi, kuid politseiraportist on millegipärast jäänud mulje, nagu oleks mina talle soovitusi jaganud,” ütles Sikut juuli lõpus BNS-ile.

Tema sõnul soovis poeg ilmselt isa aidata, kuid tegi seda valede vahenditega.

Justiitsministri ülesandeid täitev siseminister Tarmo Loodus tegi 26. juulil advokatuuri juhatusele ettepaneku algatada Sikuti vastu aukohtu menetlus.

Loodus kahtlustab, et Viljandimaal nädal tagasi purjuspäi inimese surma põhjustanud politseikomissari Ants Pajumäge esindav vandeadvokaat Mart Sikut soovitas komissari pojale anda isa väljaaitamiseks joobe kordusekspertiisi tegemisel oma vereproov.

Justiitsministri ülesannetes siseminister märkis advokatuurile saadetud pöördumises, et vandeadvokaat Mart Sikut võis oma kutsetegevusega ületada kohustust kasutada õigusteenuseid osutades üksnes seadusega kooskõlas olevaid vahendeid.

Oma väidetel toetus Loodus komissar Pajumäe avariid uurides politseiameti personaliosakonna politseikontrolli talituse komissari Rait Kivimetsa ettekandele ja ajakirjanduses avaldatud teadetele.

Loodus kinnitas, et teavitab advokatuuri juhatusele tehtud ettepanekust puhkusel viibivat justiitsminister Märt Raski ja palub advokatuuri juhatusel teatada, kas advokatuuri aukohus hakkab vandeadvokaat Mart Sikuti kutsetegevust arutama.

Ants Pajumäe poeg Andres (25) väitis juurdlust läbi viinud politseiameti töötajatele, et kuulis 16. juuli õhtul isaga juhtunust, võttis ühendust oma advokaadi Mart Sikutiga ning korraldas tema abiga asjad nii, et ta saaks õnnetusejärgsel päeval oma politseinikust isa asemel vere kordusanalüüsi andma minna.

Sikutiga konsulteerimise järel otsis ta üles endise Viljandi kohtumeditsiini eksperdi ja praeguse Viljandi vangla ja Pärsti vallaarsti Valter Saki. Sakk aitaski Andres Pajumäel korraldada haiglas temalt isa asemel vereanalüüsi võtmise.

Siseministeeriumi pressiesindaja sõnul esines Andres haiglas verd andes oma isana. Kui hiljem selgus, et kordusekspertiisiks ei võetud verd Ants Pajumäelt, andis haigla ülemarst laborisse korralduse vereanalüüs peatada.

Ants Pajumägi väitis politseiameti sisejuurdluse läbiviijatele, et ta ei teadnud midagi poja plaanist teha kordusekspertiis.

16. juulil Viljandis purjus Pajumäe ametiauto ette jäänud 20-aastane jalgrattur Erki suri järgmisel päeval haiglas. Pajumäel mõõdeti kohe pärast õnnetust 1,1-promilline joove.

Harry Tuul vabastas lahkumisavalduse esitanud Pajumäe ametist.