“Ka teoreetiliselt on pangarve ja vähemalt osa kinnistute puhul välistatud, et need oleksid saadud kuritegelikul teel,” põhjendas Ladva eile vara aresti määruse vaidlustamist. Ta viitas Herman Simmi kinnistutele, mis on tagasi saadud õigusvastaselt võõrandatud varana ning pangaarvele, kuhu on kantud palga- ja pensioniraha, kirjutab Eesti Päevaleht.

Advokaadi sõnul saaks kohus riigireetmises kahtlustatava Simmi kriminaalasja kohtusse jõudmisel ning otsuse tegemisel äärmisel juhul konfiskeerida vaid tema vara, mis on soetatud mehe enda raha eest. “Kuid tagastatud vara ei saa selle asjaga mitte kuidagi seostada,” rõhutas advokaat.

Ladva sõnul algas kogu kriminaalasja menetlus ootamatult nii Simmile kui talle ning tõenäoliselt polnud ka kohtunikul vara arestides aega informatsiooni kontrollida, millisel moel üks või teine kinnistu on saadud.

Harju maakohus peab otsuse tegema viie päeva jooksul, kuid Ladva sõnul näitab praktika seda, et kõik sellelaadsed kaebused saadetakse edasi ringkonnakohtusse.

Eesti Päevaleht kirjutas 25. septembril, et juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp tõkestas tehingud Herman ja Heete Simmi kinnisvaraga. Riigiprokuratuuri avalike suhete talituse juhataja Gerrit Mäesalu lisas, et prokuratuuri taotlusel on kogu Simmide vara arestitud.

Kinnistusraamatu andmetel kuulub Simmidele seitse kinnisvaraobjekti. Herman Simmile kuulub suur maatükk Raplamaal Raikküla vallas Purku külas. See oli varem kaasomandis Martin ja Paul Künnapiga. Samade partneritega on Herman Simmil senini kaasomandis maatükk ka Suure-Jaani vallas Munsis.

Samuti kuulub Herman Simmile magus maatükk Ida-Virumaal mereäärses Valaste külas, elamumaa Saue linnas Juure tänaval ja elamumaa Padise vallas Keibu külas. Veel on Herman ja Heete Simmil ühisomandis elamumaa Padise vallas Vihterpalu külas, millel on kehtiv hüpoteek summas 2,86 miljonit krooni. Peale selle kuulub Heete Simmile maatükk Pärnu linnas Ringi tänaval.

Herman Simmile esitatud kahtlustust ei soovinud Ladva endiselt kommenteerida. “Ka minu kaitsealune on ise öelnud, et praegu suhtleb ta vaid kapoga ega soovi ise ega ka läbi advokaadi avalikkusele midagi öelda,” märkis Ladva.

Kaitsja sõnul on Simm kõigega kursis, mida temast on seoses riigireetmise kahtlustusega kirjutatud, sest ajalehtede lugemist on talle võimaldatud. Samuti võib Simm lugeda raamatuid, kuid kirjavahetus, telefonikõned ning kohtumised pole lubatud. “Teiste inimeste suhtes, välja arvatud advokaat, uurijad ja prokurör, on talle kehtestatud suhtlemiskeeld,” täpsustas Ladva.

Ladva ei pea advokaadina õigeks, mida mõni poliitik on Simmi kohta ajakirjanduses öelnud. “Nii varases staadiumis ei saa hakata inimest süüdi mõistma. Ära tuleks oodata vähemalt süüdistuse esitamine. Praegu on Simm peetud kinni kahtlustatavana ning talle on esitatud kahtlustus.” Ta lisas, et tema teada pole Simmi kriminaalasja raames rohkem kahtlustatavaid lisandunud.

“Simmi kriminaalasjas pole kedagi täiendavalt kahtlustatavana kinni peetud või üle kuulatud,” kinnitas eile ka riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu.

Herman ja Heete Simm peeti kinni reede, 19. septembri õhtul, päev hiljem viidi läbi esimesed uurimistoimingud, sealhulgas läbiotsimised, ning pühapäeval, 21. septembril võeti abielupaar kohtuniku loal vahi alla.

Ladval on Simmiga õigusabi leping. Simmi tütar on sõlminud isa kaitseks õigusabilepingu ka advokaat Meelis Massoga, kes on korra ka Herman Simmiga kohtunud. “Herman Simm on Massoga kokku leppinud, et kui meil läheb abi vaja, siis kaasame protsessi ka tema,” selgitas Ladva. Praegu, mil uurimine on alles algusfaasis, pole teise advokaadi abi veel vaja läinud.

Herman Simmi kahtlustatakse Karistusseadustiku § 232 alusel salastatud teabe ebaseaduslikus kogumises ja selle edastamises välisriigile. Tema abikaasa Heete Simmi kahtlustatakse riigireetmisele kaasaitamises.

Heete Simmi kaitsev vandeadvokaat Sven Sillar saatis ringkonnakohtusse oma kaitsealuse vara ja pangaarvete arestimise määruse tühistamise taotluse eelmise nädala lõpus, kuid otsust pole veel tulnud.

Sillar vaidlustas ka Heete Simmi vahi alla võtmise määruse, kuid selle jättis ringkonnakohus muutmata. Ringkonnakohus leidis toimikus esitatud materjalidele tuginedes, et on alust kahtlustada Heete Simmi riigireetmisele kaasaaitamises.