Nimelt väidab en­dise Valga maavanema Georg Trašanovi protsessil GoBusi esindav advokaat, et arutlusele tuleb bussiettevõttega seotud ärisaladusi ja seepärast peab kohtupidamine toimuma kinniste uste taga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Siiski ei soovi GoBusi esindav Maria Mägi täpsustada, millised ärisaladusega kaetud detailid võivad arutusele tulla.

„Riigihanke dokumentatsioon on üldjuhul avalik. Kuid GoBus on maavalitsusega sõlminud veel lepinguid, mis sisaldavad ärisaladust,” lisas Mägi.

Riigihangete ameti õigusnõuniku Peeter Milvere hinnangul saavad riigihangete seadusest tulenevalt ärisaladust sisaldada vaid riigihangete käigus GoBusi tehtud pakkumised, kus on kirjas strateegia ja tegevuste kirjeldused.

„Meie praktikas on ka varem tulnud ette kohtuistungeid, mis on kuulutatud kinniseks, sest seal on vaidlusobjektiks just riigihanke pakkumine,” lausus Milvere. Siiski ei usu Milvere, et GoBusi pakkumisel saab olla selles kriminaalasjas kandev roll.

Maria Mägi väitel moodustavad ärisaladust sisaldavad dokumendid pea kolmandiku toimikust.

Prokurör Marge Püssi sõnul ei ole kogu dokumentatsioon oma olemuselt ärisaladus. „Kuid kindlasti on nendes dokumentides detaile, mida GoBus võib käsitada ärisaladusena,” selgitas Püss.

Kohtunik Rita Kulberg võttis päevase mõtlemisaja ja langetab otsuse, kas kuulutada Trašanovi kohtuistungid kinniseks, tänase päeva jooksul.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liikme Urmas Reinsalu sõnul ei saa korruptsioonikuritegusid kohtus menetleda kinniste uste taga. „Ainuüksi korruptsioonikahtlus riivab ühiskonna õiglustunnet. Kui neid asju asutakse salaja arutama, siis saab ühiskonna õiglustunne veelgi tugevamalt riivatud,” märkis Reinsalu.

Reinsalu soovitab kohtunikul kindlasti enne istungite kinniseks kuulutamist veenduda ka sisuliselt, kas ärisaladuseks tembeldatud informatsioon on seda ka oma olemuselt. „Kõik riigi sõlmitud lepingud, millega riik võtab varalisi kohustusi, on oma olemuselt avalikud. On teatud juhtumid, kui lepingud pole avalikud, aga need puudutavad riigikaitset või kodanike julgeolekut.”

Kuna ka Pärnus äsja lahvatanud korruptsioonihõnguline menetlus võib kohtusse jõudes sisaldada riigihankedokumente, ei välista Mägi, et ka see istung võib tulla kinnine. „Iga ettevõte saab ise otsustada, mis on ärisaladus ja kas selle ilmsikstulek kahjustab tema huve. Selle asja puhul on lihtsalt hankedokumentide osakaal märkimisväärne ja ma ei näe võimalust neid pabereid avalikustada,” teatas Mägi.

Georg Trašanovi ja GoBusi juhtide korruptsioonijuhtum tuleb kohtus arutusele aprillis. Trašanovit süüdistatakse bussifirma esindajatelt altkäemaksu ja pistise võtmises.

Tõenäoliselt soovib GoBus kinnist kohtupidamist taotledes vältida avalikku tähelepanu, arvas Tartu ülikooli avaliku õiguse instituudi juhataja asetäitja Jüri Saar.

„Ju siis arvatakse, et näiteks mõne salvestuse kohtus ettemängimine on plahvatusohtlik,” lausus Saar.

Tema arvates ei saa kuritarvitada kriminaalmenetluse seadustiku seda paragrahvi, mis lubab ärisaladuse katet kasutades kohtuistungit kinniseks kuulutada. „Eestis on kohtupidamine üldjuhul avalik. Kõik võivad kohtusse kohale minna. Mida avalikum on kohtupidamine, seda õiglasem see tundub ja on.”