Missugused on kõige uuemad uudised seoses Eston Kohveri kohtuasjaga? Viimati esitati talle lisaks ebaseaduslikule spionaažile süüdistus ka ebaseaduslikult Venemaa riigipiiri ületamises ja ebaseaduslikult relvaga piiriületamises. 

Midagi uut lisada ei ole. Lisaks spionaažile on talle esitatud süüdistus ebaseaduslikus Venemaa riigipiiri ületamises ja ebaseaduslikus relvaga üle piiri tulemises – relvade salakaubavedu. Uurimise kohaselt ületas ta riigipiiri. Kohtus kontrollitakse, mil määral see oli tõestatud, kinnitatud tõenditega. Esialgu kinnitab selle uurija, aga edasi vaatab seda kohus. Kohtus otsustatakse, mil määral tunnistatakse tema süüd. Kohus on selles suhtes iseseisev.

Missugused on need tõendid? 

Mäletate, oli film "Punane kuumus", kus mängis Arnold Schwarzenegger, kuidas ta oli politseinikuna Moskvas ja tema lemmikfraas oli "Millised on teie tõendid?" (naerab). Dokumenteeritud tõendid on toimikutes, need on protokollitud, selgitused, tunnistused - need kõik on olemas. Neid ma, ütleme nii, kommenteerida ei saa, aga uurimise seisukohalt on need piisavad ja kui ülemprokurör kinnitas ka lõpliku süüdistuse, siis see tähendab, et tema arvates on kõik vastav sellele süüdistusele, mis Eston Kohverile on. Ja see on tõestatud, põhjendatud juurdluse ja prokuratuuri seisukohalt.

Millal on lootust, et Eston Kohveri kohtuprotsess lõpule viiakse?

Minu pädevuses ei ole anda selliseid prognoose. Millalgi ma ütlesin välja oma arvamuse, aga need olid oletused ja jäävadki oletusteks. Kuidas selle asjaga läheb, seda näitab ainult elu. Midagi uut ma lisada ei saa, midagi uut selle protsessi kohta hetkel veel öelda ei ole.

Eelmisel kuul kirjutas Eesti Päevaleht, et Eston Kohver ei soovi teiega koostööd teha. Milles asi täpsemalt oli? 

Ma selgitan, et see puudutab seda, et Eston Kohveril on sõjaväeline auaste, tal on omad kohustused oma riigi ees hoida saladusi, seepärast kaitstes end talle esitatud süüdituste vastu, ei saa ta rääkida kõike, mida võib olla võiks rääkida juhul, kui ta oleks näiteks Venemaa kodanik. Seepärast ta räägib kõike seda, mida ta peab vajalikuks rääkida. Mina kui advokaat pakun talle välja mõningaid positsioone oma kaitsmiseks, mõnedega neist ta nõustub, mõnedega mitte, sest ta ei saa neid kasutada kui Eesti Vabariigi kodanik, vaid kui ohvitser, kes on andnud vande. Seepärast ei ole siin küsimus selles, kas ta teeb minuga koostööd või mitte: mina kui advokaat ei tegele koostööga, mina pakun lihtsalt mingeid kaitse variante, aga tema valib, milliseid ta saab kasutada ja milliseid mitte.

See aitab tal ehk kiiremini Eestisse tagasi saada? 

Teate, kohtunikul on oma nägemus sellest, advokaadil oma; inimesel, keda süüdistatakse, omakorda enda nägemus. Mida mõtleb kohtunik, ei oska ma ennustada.

Millal algab Kohveri kohtuprotsess? 

Ma arvan, et juuni alguses. Nii ma loodan, sest et ainuüksi sel nädalal antakse kohtuasi koos süüdistusega edasi Pihkva oblasti kohtusse, aga seal juba hakkab sõltuma kohtunikust, millal kohtunikul on aega kohtuprotsessi ülevaatamiseks.  

Millal nägite viimati Eston Kohverit? Missugune ta oli? Mida ta rääkis oma tegemistest, mõtetest?

15. mail. Ta nägi välja normaalne, tervis oli normaalne. Ma küsisin, kes on kambris, ta ütles, et see sama naaber. Telefonitsi olid tal jutuajamised perekonnaga. Konsul sõidab perioodiliselt kohale, nagu on ette nähtud, kaks korda kuus. Kohver uuris, millal algab kohtuprotsess.

Millal Eesti konsul Moskvas teda külastab?
Ma ei tea. Praeguseks tean seda, et nad kirjutasid avalduse kohtumiseks, aga sellel nädalal kohtumist nendega edasi ei arutatud. Dokumendid on juba prokuratuurile üle antud, edasi antakse see juba ametlikule kohtule Pihkvas. Ma püüan aru saada, kes otsustab küsimust nende omavahelise kohtumise kohta. Mulle räägitakse, et prokuratuur. Aga kes konkreetselt, ma arvan, et konsulaat teab paremini vastust. Ma arvan, saan kohtuda temaga juba kohtus, sest et seal kohtunik annab loa kohtumiseks. Kohus otsustab ka lähedastega kõnede lubamise üle. Kui keegi sugulastest tahab kohtuda, siis kohus juba oma määrustega annab loa kohtumiseks. Või kohtumise konsuliga - seda juba otsustab kohus.

Mainisite, et Eston Kohveril on võimalik suhelda oma sugulaste, perekonnaga? Mismoodi?

Jah, ta helistab sugulastele. Saatkond andis talle telefonikaardi. Ta kirjutas avalduse kõnede tegemiseks, täpsustas, kellele helistab ja telefonikõned olid regulaarsed. Ta helistas, tervitas lähedasi, suhtles nendega telefonitsi.

Kui tihti on tal võimalik suhelda oma lähedastega?

Ma täpset korraldust ei oska hetkel öelda, aga minu meelest on see paar korda kuus. Kõnede kestus on 20 minutit või pool tundi. Saatkond on talle andnud telefonikaardi ja seal on vanglas on telefoniautomaat, sealt ta helistab. Probleem oli selles, et kui ta räägib eesti keeles, siis on vaja kutsuda tõlk. Kui ta ütleb, et ta hakkab rääkima vene keeles, siis ilma tõlgita. 

Te ütlesite, et ta tunneb ennast normaalselt…

Muidugi, ta on pisut kaalust alla võtnud võrreldes sellega, kui ma nägin teda möödunud aasta septembris. Ta näeb välja rõõmus, huvitub, kuidas asjad enne kohut lähevad. Kohtuprotsessi lõpust on ta samuti huvitatud. Ta vaatab televiisorit, arutleb uudiste üle. Kambris on tal televiisor, kus on neli või viis kanalit. Meistrivõistlusi hokis vaatas ta samuti, arutasime temaga meeskondade mängu üle, rääkisime kodustest teemadest, elust...

Mida ta elust mõtles?

(naerab) Ma kardan, et selliseks intervjuuks ei jagu ruumi… Teie väljaandes tuleks avada filosoofiliste mõtiskluste veerg "Eston Kohveri mõtted". 

Aga tooge mõni näide. 

Näiteks rääkisime hokist, sellest, kes on parem, kes halvem. Rääkisime elust, lastest. Ma küsisin, et kuidas tema lastel läheb. Mul on samuti kaks last. Ühistel teemadel suhtlesime. Millelegi väga põhjalikult rõhku ei asetanud, seda enam - saate isegi aru - et nägime vaid lühidalt.

Mullu 5. septembril Luhamaa piiripunkti lähistel kinni võetud ja relva ähvardusel Venemaale viidud kaitsepolitseinik Eston Kohver viibib endiselt Moskvas Lefortovo vanglas. Lefortovo kohus pikendas 2. aprillil Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri vahi all hoidmise tähtaega 5. juunini.