Kui Keskerakond soovib parlamendis saada umbes 30 kohta, peaks erakond suutma kampaaniasse investeerida 60 miljonit krooni, arutles Adams. Aga nendel on veel ka praegused võlad tasumata.

„Kõik erakonnad on rahahädas, nad ei ole suutnud eelmise kampaania võlgu veel ära maksta, kui tuli uus kampaania,“ rääkis Adams.

Reformierakond saab Adamsi sõnul toetust ärimeestelt, IRL müüs maha oma maja, sotsid tõenäoliselt vähendavad otsustavalt oma valimiskulutusi.

„Selles rahahädas ei ole Keskerakond sugugi üksi, aga nemad on valinud rahahädast väljatulemiseks teistsuguse tee kui teised erakonnad,“ lausus Adams.

„Kogu Eesti parlamentarismi rahaline alussammas on sügavas kriisis," hindas Adams. "Nad peavad, kas paljusid kampaania üritusi maha tõmbama või tegemata jätma, või teevad niipalju tellimusi, kui nad saavad võlgu, või siis ütlevad pärast valimisi meediale - sorry, meie teile maksta ei jõua.“

Rahastamise pöördepunkt

Adams meenutas, et erakondade rahastamises oli pöördepunktiks aasta 2003, kui Res Publica esimesel võimuloleku aastal tõsteti järsult üle kahe korra riigipoolseid toetusi ja kõik parlamendis olevad erakonnad hakkasid tegema valimiskampaaniatega võlgu, mida hiljem riigieelarvest saadud rahadega katta.

Enne seda pidid erakonnad ise omale annetustena raha koguma. Nüüd aga enam ei suudeta isegi nende suurenenud toetustega oma kampaaniaid rahastada.

Tänavu oli see summa 85 miljonit ja eelmisel aastal 90 miljonit krooni. Ainuüksi Keskerakond, kellel on riigikogus 29 kohta, saab maksumaksja taskust tänavu 24 miljonit krooni.