“Löögi alla satuvad just need tudengid, kes tahavad kooli enne lapsesaamist ära lõpetada,” ütles BNS-ile neljapäeval üliõpilaskondade liidu haridussekretär Triin Terasmaa.

Ta lisas, et antibeebipille kasutavad põhiliselt tulevikule mõtlevad tudengid, kel on püsisuhe ning kelle eesmärgiks on lõpetada kool enne lapsesaamist.

Terasmaa avaldas arvamust, et pärast soodustuse vähenemist loobub osa tudengeid kindlasti pillide võtmisest ning üks tagajärgedest, mida see võib kaasa tuua, on abortide arvu suurenemine.

Abortide arvu kasvu tõenäosust tunnistas BNS-ile ka pereplaneerimise liidu juht Maria Seeblum, kes lisas, et noorte nõuandlates on viimastel nädalatel tegeletud peaaegu ainult soodusretseptide väljakirjutamisega.

Eesti Naistearstide Seltsi juhi Ivo Saarma sõnul tegi ministeerium otsuse tudengite jaoks soodustust vähendada ühepoolselt.

“Kui nad (sotsiaalministeerium — BNS) oleksid sel teemal pikemalt diskuteerida tahtnud, oleks me suutnud neile andmete põhjal tõestada, et see hinnamuudatus ei too kokkuhoidu. Vastupidi, me teame kõik, millised on abortidega seotud kulud,” ütles Saarma BNS-ile.

Saarma sõnul on antibeebipillid maailmas enimkasutatud ning -levinud rasetusmisvastased vahendid, samuti on need noorte hulgas väga levinud.

Sotsiaalminister Siiri Oviir ütles BNS-ile, et antibeebipillid on teinud noored liiga mugavaks, neid kasutatakse valesti ning liiga palju. Samuti ei kasuta noored tema sõnul seetõttu sageli kondoomi ning HI-viirus aina levib.

Oviir põhjendas BNS-ile antibeebipillide kallinemist ka sellega, et need pole ravimid. “Kusagilt tuleb kokku hoida,” ütles Oviir, rääkides arstijärjekordade lühendamise soovist ja alla kolmeaastaste laste ravimite kompenseerimiseks vajalikust rahast.

Sotsiaalministri soovituse kohta hakata antibeebipillide asemel kasutama kondoome, ütles Saarma, et see jutt ei talu asjatundjate poolt mingisugust kriitikat.

“Asjad on aetud täiesti segamini. Me räägime kontratseptsioonidest, mitte suguhaiguste ennetamisest. Järgmine soovitus võiks siis olla, et ärge elage suguelu,” sõnas ta. Kontratseptsioon on raseduse vältimine eostumisvastaste vahenditega.

Terasmaa ütles BNS-ile, et juhusuhetes kasutavad tudengid kondoome nagunii. Antibeebipillid on rohkem püsisuhete jaoks, kus kondoomi igal juhul ei kasutata.

BNS palus sotsiaalministril panna ennast tudengi olukorda, kellel on püsisuhe, kes on mitu viimast aastat kasutanud ainult antibeebipille, kuid kellel pole edaspidi raha pille iga kuu osta. Oviir ei suutnud vastata, milliseid rasestumisvastaseid vahendeid ta edaspidi kasutama hakkaks.

Uue ravikindlustusseaduse järgi saavad üliõpilased edaspidi kalleid antibeebipille sarnaselt kõigi teiste naistega 50-protsendilise soodustusega. 75 protsenti saavad soodustust naised, kes on hiljuti teinud aborti, alles sünnitanud või ei talu muul põhjusel rasedust.

Siiani hüvitas haigekassa tudengitele antibeebipillid 90 protsendi ulatuses.

“Nad ei lähe ju nii kalliks,” ütles Oviir.

Maria Seeblumi sõnul lähevad pillid parasjagu nii kalliks, et paljud õpilased ja tudengid ei jõua neid enam osta.