Kuigi seadus lubab 18-aastasel osta suitsu, osaleda nii riigikogu kui kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel ning viimasesse ka kandideerida, ei soovi tehnikagümnaasiumi (TTG) juhtkond anda sadakonnale täisealisele õpilasele õigust koolimajast koolipäeva jooksul ilma tungiva põhjuseta lahkuda, kirjutab Postimees.

TTG õppealajuhataja Silvi Aun põhjendab kõigile kooli õpilastele kehtestatud liikumispiirangut laste turvalisuse tagamisega. Täisealistele õpilastele ei taha kool erandit teha. “See küsimus arutelu alla ei tule,” kinnitab Aun. Ta ütleb, et ei näe põhjust, miks isegi 18–19-aastane õpilane peaks koolist õppepäeva jooksul lahkuma.

TTG abiturient Madis Lämmergas selgitab õpilaste nõudmisi vajadusega saada värsket õhku ja käia kooli kõrval asuvas kaubanduskeskuses süüa ostmas, sest eriti sporti tegevatele noortele meestele jääb koolitoidust vajaka. Suitsetamiseks kasutaks tema sõnul võimalust vaid üksikud õpilased. “18–19-aastane on piisavalt vana, et enda eest koolipäeval ise vastutada,” nendib Lämmergas ja lisab, et kuna kooli direktor ei ole enam soovinud nendega teemat arutada, pole neil ka kindlat plaani, kuidas oma õigusi edasi nõuda, sest see tundub lootusetuna.

TTG hoolekogu liige Väino Verlin kinnitab, et kool vastutab õpilaste turvalisuse eest niikaua, kuni õpilane kooli lõpetab, sõltumata tema vanusest. “Kodanikuõigusi keegi ei riku, kuna gümnasistid tulevad kooli vabatahtlikult ja sisekorraeeskirjadest teadlikuna,” leiab Verlin. Ta nendib, et tema süda lapsevanemana oleks rahulikum, kui kool oma põhimõtteid ei muudaks.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula soovitab koolijuhil täiskasvanud noortega küsimust arutada ning õpilaste arvamust ka kuulda võtta. Ta märkis, et õpilaste kaitsmine liikumispiiranguga on üldse küsitav. Liikumisvabadus kehtib riigis kõigile inimestele peale kinnipeetavate, nii et olukorda, kus õpilasi ei lasta koolimajast välja, ei saa Pajula sõnul täielikult pooldada. Samas peab ta õigeks, et koolis on kõigi õpilaste jaoks ühtsed reeglid.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets tunnistab, et arvestatavaid argumente leidub nii õpilaste liikumispiirangu pooldajatel kui vastastel. Ta soovitas lahenduse leidmiseks osapooltel omavahel kokku leppida. Kuna koolid on erinevates olukordades, siis ühtset soovitust minister anda ei taha, pidades kõige õigemaks kohapealseid kokkuleppeid. “On kohti, kus näiteks narkodiileritest loetakse vaid ajalehtedest, ent on ka kahjuks teistsuguseid kooliümbruseid,” nendib Maimets.

Sarnaselt TTGga on veel paljud Eesti koolid õpilaste liikumiseks piirangud kehtestanud. Samas on koole, kus tehakse täisealistele õpilastele erandeid.

Tallinna Pirita Majandusgümnaasiumi direktor Edith Asveit kinnitab, et neil on täisealistel õpilastel õigus vastava taotluse esitamisel vahetundide ajal koolimajast väljas käia. Reeglina teevad tema sõnul sellise avalduse suitsetajad. “18-aastane inimene on täisealine ja kui täisealine suitsetab, ei saa mina teda keelata ega takistada,” tõdeb Asveit.