Praegused riigilõivud on kehtinud alates 2007. aastast ja riigilõivude tõstmine on tingitud perekonnaseisutoimingutele tehtavate tegelike kulutuste kasvust, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

Et inimesi ei takistaks abiellumisel liialt kõrge riigilõiv, on abiellumise riigilõiv jäetud võrreldes teiste lõivudega proportsionaalselt väiksemaks.

Alates 1. jaanuarist on abiellumise riigilõiv senise 20 euro asemel 30 eurot. Abiellumise riigilõivu tasumisel arvestatakse avalduse tegemise kuupäeva, mitte abielu sõlmimise kuupäeva. Seega selle aasta lõpuni tuleb avalduse esitamisel tasuda veel 20 eurot. Abielulahutuse riigilõiv tõuseb 26 eurolt 50 euroni.

Abieluvõimetõendi ning korduva sünnitõendi, surmatõendi, abielutõendi, abielulahutuse tõendi ja soo muutmise tõendi väljastamise eest tõuseb riigilõiv praeguselt neljalt eurolt kümnele eurole. Poole soodsam ehk viis eurot on sama tõendi korduv väljastamine elektroonilisel kujul. Esmakordse sünni- või surmatõendi väljastamine on tasuta nagu varemgi.

Nimemuutmise riigilõiv on alates 1. veebruarist 39 euro asemel 100 eurot. Riigilõivuseaduse eelnõu, selle seletuskirja ja menetluskäiguga saab tutvuda siin.