Tallinna perekonnaseisuameti vanemspetsialist Luule Ritso on aasta algusest peale vastu võtnud 813 abieluavaldust. Osad paarid on oma liidu juba sõlminud, kuid paljudel seisab see ees just suvel.

Ritso sõnul võtab perekonnaseisuamet avaldusi vastu kolm kuud ette. Populaarsemaid kuupäevi tänavu tema sõnul välja tuua ei saa, küll on populaarsed kõik nädalavahetused. Näiteks reedel 29. juulil abielluda soovijad tulid oma avaldustega 29. aprillil.

Suuremat populaarsust võib oodata ka sügisel 11. novembril.

Perekonnaseisuamet registreerib abielusid iga poole tunni tagant kella 11-st 17-ni, mis tähendab, et ühel päeval saab oma abielu sõlmida 12 paari. Nädalavahetusel on kasutusel kaks saali ja siis saab abiellu astuda kuni 24 paari.

„Abielluvad inimesed igas eas, on ka neid, kes sõlmivad kordusabielusid,“ rääkis ta. „Vene rahvusest abiellujaid on rohkem kui eestlasi.“

Ritso ütles Delfile, et abiellujate arv on aasta-aastalt vähenenud. Näiteks 2009. aastal sõlmiti Tallinna perekonnaseisuametis 2328 abieluakti. See võib tema hinnangul olla tingitud nii sellest, et abiellumisealisi hakkab vähemaks jääma või ka sellest, et soov abielluda on vähenenud.

Abielu sõlmimiseks on vaja tasuda riigilõiv, mis on 19,17 eurot. Sellele lisandub Tallinna perekonnaseisuametis registreerimistasu, mis on sõltuvalt nädalapäevast 23 kuni 76,79 eurot.