Mitmed Abhaasiast sõjapõgenikena saabunud eestlased peavad aga seniajani virelema miinimumpensioni saades, sest Gruusias töötatud aastaid Eestis pensioni maksmisel arvesse ei võeta. Samal ajal saavad Venemaalt Eestisse üheksakümnendail aastail tulnud migrandid korralikku pensioni ja Venemaal töötatud aeg läheb arvesse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Õiglast pensioni nõudnud Galina Gontšarovat nõustas kohtuasjas inimõiguste teabekeskuse jurist Mstislav Rusakov. Ta ütles, et juhtum on pretsedent Eesti kohtupraktikas ja selle alusel peaksid ka Abhaasia eestlased hakkama saama õiglast pensioni kõigi töötatud aastate eest. „Neil tuleks uuesti pensioniametisse pöörduda ja kui vastus on eitav, abistan neid kohtusse minemisel. Võit on kindel,” rääkis Rusakov.

„Tundub, et see riigikohtu otsus võiks tuua lahenduse,” arvas ka rahvastikuministri nõunik Aho Rebas, kes on tulutult püüdnud Abhaasia eestlasi abistada. Sama leiab aastaid abhaaslaste probleemiga kokku puutunud Anija valla sotsiaalnõunik Marianne Leis.

Riigikohtu kommunikatsioonispetsialist Mailin Aasmäe teatas aga otsust kommenteerides järgmist: „Materjalide põhjal ei ole võimalik võtta seisukohta, kuidas lahenevad vaidlused nende isikute pensioni üle, kes on staaži omandanud Abhaasias.”

Sotsiaalministeeriumi nõunik Evelyn Hallika leidis, et Abhaasiast esiisade maale naasnud eestlaste juhtumit Gontšarova lahend ei mõjuta, sest faktilised asjaolud on erinevad. „Abhaasia eestlaste olukorda saab muuta vaid Gruusia ja Eesti vahel pensionikindlustuse lepingu sõlmimisega,” teatas Hallika.

Eesti esitas Gruusiale pensionikindlustuse lepingu eelnõu aasta alguses. Kohtumine Gruusia ekspertidega toimub sügisel.

Abhaasiast Eesti riigi kutsel sõja jalust ära tulnud Anna Urumjan (pildil) saab kõigest 1913 krooni pensioni, kuigi võiks saada ligi viis tuhat. „Loomulikult lähen kohtusse, sest ma ei jõua enam ebaõiglust kannatada,” ütles naine, kelle pensioni eest peetud kirjavahetusega võiks toa ära tapetseerida.