Seda, mida ametnikud on esitanud pealkirja all „Võimalikud riskid ja mõjurid tulevikus”, võib hilisemate valgustust tabanud fiaskode taustal nimetada lausa prohvetlikuks ettekuulutuseks, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Tulevikus on võimalikeks riskiallikateks samba ristiosa täpne tehniline lahendus, samba sisene ja väline valgustuslahendus — sealhulgas valgustite spetsifikatsioon, nende paiknemine, valgustemperatuur, valgustite programmeeritavus ja vastavad võimalused,” märgitakse riskianalüüsis.  

Riskihinnang sedastab, et nimetatud küsimused on eriti riskantsed, sest kõik need lahendused on seotud samba välimusega.

„Sellest tulenevalt on vajalik lõplike lahenduste kooskõlastamine Sans Souci, ministeeriumi ja autorite vahel selliselt, et lahendused oleksid kunstiliselt sobilikud ja tehniliselt teostatavad,” märgitakse analüüsis.
Kõige selle põhjal hinnati ministeeriumis ka üldisi samba ehitusriske ja konstateeriti: „Töö ebakvaliteetse teostamise risk on tavapärasest kõrgem seoses kõrgendatud kvaliteedinõuetega ning vähetuntud insener-tehniliste ja tehnoloogiliste lahenduste kasutamisega.”