Riigieelarve kontrolli komisjon käsitles oma tänasel istungil Vabadussõja võidusambaga seonduvat. Komisjoni istungil osalenud kaitseminister Jaak Aaviskoo andis ülevaate samba ehitamiseks kavandatud eelarve täitmisest, aga ka samba edasisi töid puudutavatest arengutest, teatas riigikogu pressitalitus.

Komisjoni esimehe Toomas Vareki sõnul näitab teema olulisust avalikkuse suur huvi. "Eriti oluline on see neile, kes on samba püstitamiseks oma panuse andnud," rõhutas Varek.

Aaviksoo väitel ei ületa võidusamba valmimise lõppsumma planeeritud eelarvet ning jääb 100+10 miljoni krooni piiridesse.

Samuti informeeris kaitseminister komisjoni liikmeid samba töid teostanud Tšehhi partnerile Sans Soucile esitatud 50 000 euro suurusest kahjunõudest. Firmale leppetrahvi esitamiseks õiguslikku alust ei nähta ning erimeelsused püütakse lahendada kokkuleppe teel.

Komisjoni istungil osalenud riigikontrolli esindajad selgitasid, et riigikontrolli audit võidusambaga seotud kulude kohta valmib lõplikult siis, kui kõik sambaga seotud tööd on lõpetatud.

Komisjoni liikmed tundsid ka huvi sambale uue valgussüsteemi paigaldamiseks korraldatud riigihanke tulemuste ning pidevate hoolduskulude maksumuse vastu. Kaitseminister andis lootust, et sammas saab uue valgustuse pimeda perioodi saabudes.

Aaviksoo sõnul sõlmitakse hankeleping maikuuks, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

"Kuni selle ajani on vara prognoosida ka Vabadussõja võidusamba rajamise kogumaksumust, kuna see sõltub uue valgustuslahenduse hinnast. Tänaseks on monumendi rajamiseks võetud kohustusi mahus veidi alla 110 miljoni krooni. Sellele lisandub uue valgustuslahenduse hind, mille katmiseks kasutatakse ka Tšehhi firmale Sans Souci maksmata jäetud vahendeid," selgitas kaitseminister.

Võidusamba rajamisele eelnevateks töödeks eraldas riigikogu kaitseministeeriumi 2007. aasta eelarves 10 miljonit krooni, mis kulus konkursi ja teiste kaudsete kulude katteks.

Samba ja ümbritseva maa-ala rajamiseks eraldati 2008. aastal riigieelarvest ja valitsuse reservist kokku 99 313 468 krooni. Rahvaalgatuse korras toimunud annetuste kogumise kampaaniaga koguti täiendavalt ligi kolm miljonit krooni.