Aaviksoo avas täna Valgas II rahvusvalised sõja-ajaloo päevad, mida korraldab MTÜ Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon koos kaitseväe, kaitseliidu, politsei- ja piirivalveameti, tolliameti ja päästeametiga, teatas kaitseministri nõunik.

Kaitseministri sõnul on Valga ja Valgamaa olnud läbi aegade Eesti jaoks kesksete ajaloosündmuste keskpunktiks. „Siit mitte kaugel toimus 800 aastat tagasi Ümera lahing. Samuti Võidupühana tähistatav Võnnu lahing ja Valga lähedal on ka Vabadussõja ühe verisema lahingu, Paju lahingu asukoht. Seetõttu võib piirilinn Valga pidada ennast õigusega nii Eesti kui Läti sõjaajaloo pealinnaks ning on loomulik, et Valga militaarfestival teist korda just siin aset leiab,“ ütles kaitseminister Aaviksoo.

Rahvusvahelised sõjaajaloo päevad jätkuvad Valgas ka laupäeval ja pühapäeval, eesmärgiga tutvustada riigikaitse-, sõjandus- ja relvandushuvilistele Eesti ajalugu ja selle keerdkäike sõjaajaloo vaatenurgast.

Esimesed rahvusvahelised sõja-ajaloo päevad toimusid Valgas aasta tagasi 2009. aasta augustis. Tänavusel üritusel osaleb üle 200 inimese Eesti, Läti, Leedu, Soome, Valgevene, Ukraina, Venemaa, Poola ning Hispaania sõjaajaloo klubidest. Samuti korraldavad sõjaajaloo klubid (FrontLine jm) ürituse käigus näidislahingu „Põhjasõda“ ja „Sinimäed 1944“.

2011. aastal kuulub üritus Valga Militaarfestivali nime all kultuuripealinna projekti.