Kaitseminister ja ka ministeeriumi esindajad jäid täna kidakeelseks töö kaotanud inimeste nimede teatamisega, sest kuigi vastav käskkiri on allkirjastatud, pole osal seal mainitutel veel aimugi, et nad koondatakse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Päevalehe andmetel on aga kümne koondatava inimese seas ministeeriumi nõunik Madis Mikko ja põhikohaga presidendi julgeolekunõuniku ülesandeid täitev Indrek Kannik, kes on siiani olnud 0,1 kohaga ka kaitseministeeriumis ametis.

Osa koondatavaid on aga meedias pälvinud tähelepanu seoses kaitseministeeriumist lahkunud endise kantsleri Lauri Almanni viimasel minutil makstud preemiate või lubatud koolitustega. Almanni ja Aaviksoo suhted olid teadaolevalt väga pingelised.

Aaviksoo ütles täna Päevalehele, et koondamised on tingitud eelkõige vajadusest hoida kokku tegevuskulusid.

„Kuigi kaitsekulutused suurenevad, olen võtnud kohustuse vähendada ministeeriumi tegevuskulu kaheksa protsenti nagu teisedki ministrid,” sõnas Aaviksoo.

Minister vihjas, et üldse on kõneldud praegu kantsleri alluvuses töötava seitsme nõuniku koha vajadusest. „Ilmselt pole kantsleril nii palju nõunikke vaja.”

Päevalehe andmeil soovis minister esialgu kindlasti nimekirja lülitada ka ministeeriumi nõuniku Märt Piiskopi. Teatavasti pälvis Piiskop vahetult enne Almanni lahkumist temalt koguni 50 000 krooni suuruse preemia. Paraku ei olnud Piiskopi võimalik koondada, sest seadus välistab alla kolme aasta vanuse lapse vanema koondamise.

Meediast on läbi käinud, et kaitseministeeriumi koondamisnimekirjas olevatele isikutele maksti vahetult enne endise kantsleri Lauri Almanni lahkumist preemiat või lubati koolitusi.

Kuid ministeeriumi dokumentidest selgub, et neile inimestele on jätkatud preemiate maksmist ka pärast Almanni lahkumist. 24. novembril allkirjastas kantsleri kohusetäitja Lauri Tumm käskkirja, milles teiste seas premeeriti ka ministeeriumi nõunikke Märt Piiskopi ja Madis Mikkot 8000 krooniga. Põhjuseks on „nõutavast tulemuslikum teenistus”.

Minister Jaak Aaviskoo allkirjastatud käskkirja alusel sai samal põhjusel preemiat pea kogu terve ministeerium.