Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul ei tohiks Vabadussõja võidusammas sündida looduse arvelt. „Pigem peaks meie üksmeele ja koostöö tulemusel kerkima sammas mida loodus omalt poolt esile tõstab ja kaunistab,” ütles Aaviksoo.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on Vabadussõja võidusamba rajamise juures ministeeriumidevaheline koostöö vältimatu.

„Kahtlemata on Harjumägi võidusamba püstitamiseks üks väärikamaid asukohti. Selleks, et sobitada sammas võimalikult hästi looduskaitse all oleva pargi keskkonda, on vajalik kõikide osapoolte koostöö ja abivalmidus ning just selle egiidi all samba ümbruse kujundamise ettevalmistamine keskkonnaministeeriumi poolt käibki.“

Looduskaitse alla kuuluvas Harjumäe pargis tegevuste planeerimisel lähtutakse kaitsealuste parkide, arboreetumite ja puistute kaitse-eeskirjast. Samas kuulub Harjumäe park ajalooliste parkide hulka, mille tõttu tuleb pargis tegevusi planeerides lähtuda 21. mail 1981 vastu võetud nn Firenze hartast, ajalooliste parkide kaitse hartast.

Firenze harta rõhutab ajaloolise pargi arhitektuurse kompositsiooni säilitamise vajadust.