"Ehkki etteheide, et kaitseväe juhataja on ühe erakonna marionett on Eesti oludes absurdne ja seega pole tõsiseltvõetav, seab see väide otsese kahtluse alla Eesti ühiskonna demokraatliku toimimise. See ei ole kindrali poolt vastutustundlik – ükski erakond ei oma ega ole kunagi ka püüdnud omada kontrolli meie kaitseväe üle. Niisugused väited ei teeni Eesti huve ja ma loodan, et need võetakse tagasi," ütles Aaviksoo Delfile.

Aaviksoo tunnistas, et teda pani imestama kindral Laaneotsa erakonnavalik. "Kui mõne erakonna vaated on vastuolus tema varasemate seisukohavõttudega, siis selliseks erakonnaks on eelkõige Reformierakond. Pole saladus, et Reformierakonna programmiline, hetkel küll riiulile pandud, seisukoht on üleminek palgaarmeele," märkis endine kaitseminister.

Aaviksoo sõnas, et ka kõik Reformierakonna uuemad ettepanekud kaitseväge puudutavalt on samuti kantud arusaamast, et kaitsevõimet ja kaitsetahet on võimalik osta. "Olgu siis reservkogunemiste või ajateenistuse kõrgema tasustamise kaudu. Selles küsimuses lähevad IRLi ja Reformierakonnad vaated põhimõtteliselt lahku. Meie usume, et väikeriigil on võimalik iseendaks jääda vaid siis, kui vabadus on kogu kodanikkonna jagatud väärtus ja vastutus," sõnas ta.

"Teadmata ei ole ka Reformierakonna vastuseis territoriaalkaitse printsiibile, mis väljendus soovis kaotada kaitseringkonnad midagi asemele pakkumata. Lisada tuleks ka vähem või rohkem skeptiline suhtumine Kaitseliitu. Nende Reformierakonna poolt vaidlustatud seisukohtade otstarbekust on kaasaegsed konfliktid korduvalt tõestanud ja isegi meie palgaarmeesse uskunud liitlased on valusate kogemuste najal meid üha enam mõistma hakanud."

Endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots kritiseeris neljapäeval erakonna „Rahvusliku julgeoleku strateegia” üritusel kaitseväe arengukava ja nimetas muu hulgas praegust kaitseväe juhatajat Riho Terrast IRL-i marionetiks. Kaitseminister Sven Mikser ütles täna Delfile, et Laaneotsa sõnavõtt oli ebaväärikas ja erukindralile ebasobiv.