Eelmine NATO-Ukraina Komisjoni kaitseministrite tasemel kohtumine toimus Tallinnas 2008. aasta novembris. Tallinna kohtumisele järgnenud NATO-Ukraina välisministrite kohtumisel detsembris anti Ukrainale esimene aastane rahvuslik tegevusprogramm NATO-ga liitumiseks, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

Tänasel kohtumisel keskenduti Ukraina 2009. aasta strateegilise kaitseülevaate dokumendile ning Ukraina julgeoleku- ja kaitsesektori reformidele. Erilist rõhku pandi kohtumisel Ukraina euro-atlandilise lõimumise prioriteetide seadmisele ning nende elluviimiseks vajalike eelarverahade tagamisele.

Kaitseminister Aaviksoo sõnul andis NATO Bukaresti tippkohtumisel Ukrainale selge sõnumi, et Alliansi uksed on avatud ning nüüd tuleb Ukrainal sihikindlalt ning tulemuslikult ellu viia vajalikud kaitsereformid. „Samas on praegune keeruline majanduslik olukord reformide elluviimisel tõsiseks väljakutseks,“ nentis Aaviksoo.

Sel aastal on Ukraina ellu viimas oma esimest aastast rahvuslikku tegevusprogrammi. „Tegevusprogrammi elluviimine, milles on määratletud selged eesmärgid, tagatud ressursid ning jaotatud selged ametkondlikud vastutusalad, on oluline mitte ainult NATO, vaid ka Ukraina riigi ja ühiskonna kui terviku arengu seisukohalt,“ ütles kaitseminister Aaviksoo.

Ukraina on Gruusia, Afganistani ja Montenegro kõrval üks Eesti neljast kaitsealase abi prioriteetsest sihtriigist. Eesti nõustab Ukrainat julgeoleku- ja kaitsereformide läbiviimisel nii kahepoolselt, Põhjala-Balti formaadis kui ka NATO-s.

Homme osaleb Aaviksoo Brüsselis Euroopa Liidu kaitseministrite ametlikul kohtumisel, kus räägitakse peamiselt EL-i sõjaliste võimete arendamisest, EL-i kaitseagentuuri EDA tegevusest ja sõjalistest operatsioonidest Somaalias ning Bosnias ja Hertsegoviinas.