Kuna Nursipalu harjutusväljal soovitakse korraldada kuni rühmasuuruse üksuse lahinglaskmise väljaõpet, peab see üksus Aaviksoo sõnul saama seal harjutada koos kõigi toetusrelvadega, sealhulgas miinipildujate ja tankitõrjerelvadega, kirjutab Võrumaa Teataja.

Ta lisas, et ministeeriumil on kavas teha järjepidevat mürakaardistust ja normide ületamisel otsida alternatiivseid lahendusi.

Kindla „ei” ütles Aaviksoo vallavalitsuse taotluse kohta hakata polügooni mõjualas elavatele inimestele militaarmüra sees elamise eest kuni kümne päevapalga suurust kuuhüvitist maksma ning osta neile elu- ja varakindlustus.

Aaviksoo sõnul on lähiajal plaanis välja selgitada, milliste elamute mürakindlust on vaja suurendada. Kas riik paigaldab elamutele näiteks mürakindlamad uksed-aknad ja müra summutava voodri, selgub ministri teatel pärast seda uuringut.

Vallavalitsuse ettepanek lubada kaitseväel harjutusi teha üksnes septembrist juunini ja hommikul kella kaheksast õhtul kella kaheksani ning loobuda müra tekitavast tegevusest riiklikel pühadel on ministeeriumile peaaegu vastuvõetav.

Ei saa siiski lubada, et nädalavahetustel ei tule Nursipalust ühtegi pauku, sest neil päevil võib seal harjutusi teha Kaitseliit. Kui järgmisel aastal valmib Võru vallas Tsiatsungõlmaa poolkinnine lasketiir, väheneb ka vajadus Nursipalu harjutusvälja suvel kasutada.

Aaviksoo sõnul ei looda Nursipalu inimeste jaoks kaitseväe tekitatud kahjude kohtuvälise hüvitamise korda, sest seda valdkonda reguleerib riigivastutuse seadus.