"Afganistanis ei ole sõda klassikalises mõttes - see on mässulistevastane võitlus, kus välistoetus on vajalik seni, kuni Afganistani valitsus on võimeline ise tagama vastuvõetava julgeolekutaseme," ütles Aaviksoo Delfile.

"See on õnnestunud Kosovos ja Iraagis, kust enamus välisvägesid, sealhulgas ka Eesti kaitseväelased, on juba lahkunud. See sünnib varem või hiljem ka Afganistanis, sest ükski konflikt ei saa kesta igavesti," sõnas kaitseminister. "Niisugustes konfliktides ei saa olla võitjaid ja kaotajaid. Konflikt tuleb lahendada, on loomulik, et selleks tuleb ka läbirääkimisi pidada kõigiga, kes on konflikti lõpetamisest huvitatud ja selleks valmis," tõdes ta.

Aaviksoo rääkis, et läbirääkimisi tuleb seetõttu pidada ka mässulistega. "Loomulikult ka Talibaniga sellisel kujul, nagu ta kuskil eksisteerib. Taliban ei ole riik ega isegi mitte selgepiiriline organisatsioon, pigem ideoloogia, ja seda ei saa alistuma sundida ega hävitada," rääkis minister.

"Saavutada tuleb selle ideoloogia poolt kantud vägivalla ohjamine ning keskvõimu ja rahvusvahelise avalikkuse respekteerimine selle ideoloogia esindajate poolt. Ei rohkem ega vähem."

Aaviksoo selgitas, et Afganistanis on maailma avalikkus silmitsi tõsise probleemiga - see riik ei suuda kindlustada turvalisust oma elanikele ega tagada, et tema territooriumilt ei lähtuks oht teistele riikidele, nagu see juhtus 11. septembri terrorirünnakutes.

ÜRO julgeolekunõukogu egiidi all moodustati uus Afganistani valitsus ja otsustati moodustada julgeolekutoetusjõud ISAF NATO juhtimisel.

Mässulistevastastes operatsioonides osutub võitjaks see pool, kes suudab endale tagada kohaliku rahva toetuse ja poolehoiu. Afganistanis on aastate jooksul läbi viidud arvukaid sõltumatuid uuringud ning kõik uuringud näitavad selgelt, et vaid väga väike osa elanikkonnast ootab Talibani võimule tagasi. Seega pole Talibanil vaatamata kõigele kohaliku elanikkonna toetust, ütles Aaviksoo.

"Eelkõige soovivad Afganistani elanikud lahingutegevuse lõppemist, rahu ja stabiilsust ning rahvusvahelisel kogukonnal peab olema piisavat meelekindlust, et selle tulemuseni vaatamata raskustele jõuda."