Aaviksoo kinnitas, et Afganistanis teeninud kaitseväelaste panus pole jäänud märkamata ei kohalikele kaugel Afganistanis, Eesti partneritele ega ka Eestis, teatas ministeerium.



Vaata pilte!


Samas nentis Aaviksoo, et paraku kuuluvad sõjaliste missioonide juurde ka kaotused. “Te olete sellest aru saanud, suutnud sellesse suhtuda mõistmisega. Aga samal ajal väärivad kõik need, kes on vahetult kaotusi kandnud, meie lugupidamist, toetust ja pikaajalist austust. Mul ei ole kahtlustki, et te suudate seda oma võitluskaaslastele pakkuda,” sõnas kaitseminister.

Kokku autasustati rahvusvahelistes rahuoperatsioonides osalenute medaliga 142 kaitseväelast, kes teenisid Afganistanis selle aasta maist novembrini jalaväekompaniis Estcoy-6, miinipildujarühmas, logistilises toetuselemendis NSE-5, sõjaväepolitsei lähikaitsemeeskonnas CPT-5, samuti Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal ning ISAF-i erinevates staapides teeninud ohvitsere ja allohvitsere.

Esmakordselt välismissioonil osalenud 56 kaitseväelast autasustatakse medaliga, sõlega, millele on kirjutatud „AFG 2008“ ning musta värvi tärniga. Teist ja kolmandat korda missioonil osalenud 75 kaitseväelast autasustatakse sõlega, neljandat, viiendat või kuuendat korda missioonil osalenud kümmet kaitseväelast autasustatakse sõle ja hõbedase tärniga. Ühte, enam kui kuus korda missioonil käinud kaitseväelast autasustatakse homme sõle ja kuldse tärniga.

Eesti kaitsevägi osaleb operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast. Praegu on Eesti jaoks suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil teenistuses ligi 150 Eesti kaitseväelast: jalaväekompanii ESTCOY 7, rahvuslik toetuselement NSE 6, Kabuli lennuväljal teeniv perrooniteenindusmeeskond CST ja staabiohvitserid erinevates liitlasvägede staapides.