Kaitseminister Aaviksoo sõnul suurendab USA kohalolek Euroopas ja kitsamalt Balti regioonis meie julgeolekut. „Ühendriikide kui NATO suurima liikmesriigi kohaloleku praktiliseks väljundiks on nii täna kui ka tulevikus Balti riikide õhuturbemissioon, mida praegu teostavad USA hävituslennukid, samuti regulaarsed ühised sõjalised õppused ning erinevate sõjalaevade visiidid,“ sõnas Aaviksoo kohtumisel.

„Lisaks sellele, et Eesti osaleb rahvusvahelistes relvajõududes, on Afganistan ka Eesti arengukoostöö olulisemaid sihtriike. Tegeleme järjekindlalt Lõuna-Afganistani meditsiinialase võimekuse ülesehitamisega,“ ütles Paet, et Eesti on lisaks militaarkoostööle valmis arendama koostööd Ameerika Ühendriikidega ka Afganistani tsiviilvaldkonna edendamiseks.

Välisminister Paet ja mereväeminister Mabus rõhutasid, et jätkusuutlikkuse seisukohast on tähtis Afganistani omavastutuse suurendamine. Afgaanide omavastutuse kasvu eeldus on nende järjest suurem kaasamine operatsioonidesse ning riigi ülesehitamisesse, toonitasid Paet ja Mabus.

„Sõjaliste ja tsiviilvahendite koordineeritust ning Afganistani valitsuse kaasatust tuleb parandada Euroopa Liidu, NATO, ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide tegevuses, nii Afganistani julgeolekujõudude kui arenguabi projektide osas. See kõik on eelduseks julgeolekualase vastutuse järk-järgulise üleandmise alustamiseks Afganistani võimudele,“ lisas Paet.

Mabus tänas Eestit tihedate liitlassuhete eest USA-ga ning tunnustas Eesti kaitseväe silmapaistvat panust Afganistani operatsiooni.