„Ma arvan, et Isamaa ja Res Publica Liidu üldine hoiak president Toomas Hendrik Ilvese suhtes on positiivne ja me toetasime viis aastat tagasi tema valimist presidendiks. Aga selle toetuse avalik väljaütlemine sõltub mitmetest asjaoludest, millal ja mis vormis see peab sündima," ütles Aaviksoo intervjuus BNS-ile.

Aaviksoo sõnul leiab ta isiklikult, et president Ilves on head tööd teinud ja on suur tõenäosus, et ta saab tagasi valitud, sealhulgas IRL-i toel. Seisukoha Ilvese toetamise kohta võtab vastu IRL-i volikogu. „Ma kujutan ette, et see suure suve peale ei jää, küllap me jõuame selle seisukoha formuleerimiseni üsna lähiajal," lausus Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul oleks tore, kui president õnnestuks tänavu valida juba riigikogus. „Kui riigikogu suudaks seda teha ja ületada erakondadevahelisi barjääre, siis ma arvan, et sellest oleks Eesti demokraatiale kasu," lausus ta.

Aaviksoo hinnangul ei ole välistatud, et ka osa Keskerakonna liikmeid võivad toetada president Ilvese tagasivalimist. „Keskerakonnal on praegu selline sisekaemuse periood. Keskerakonnal on oma tuleviku suhtes ilmselt väga erinevaid arvamusi. Ma ei välista, et osa Keskerakonda oleks valmis Ilvest toetama, kuigi mul on raske ette kujutada, et see oleks üksmeelne erakondlik otsus," nentis Aaviksoo.

Aaviksoo ei pea väga tõenäoliseks, et Ilvese kõrvale võiks tekkida veel mõni presidendikandidaat. „Selleks peab mingi põhjus olema. Ma täna ei näe sellist vajadust. Ma täna ei näe, et oleks selline poliitiline tahe väga tugev või selline kandidaat, kes võiks seda rolli kanda. Iseenesest on ju hea, kui on teisi kandidaate," arutles Aaviksoo.

Tema kinnitusel ei kavatse IRL kasutada presidendikandidaadi suhtes otsuse väljaütlemisega viivitamist niiöelda poliitiliseks lehmakauplemiseks. „Kokkulepped on poliitika loomulik osa. Toetus Ilvesele on loomulikult seotud teatud ootustega ja selles ei ole mitte midagi loomuvastast. Aga see ei ole meil kindlasti mingi lehmakauplemisena mõeldud. Niimoodi täna kindlasti poliitikat ei aeta ei IRL-is ega arvatavasti ka kusagil teises erakonnas," märkis Aaviksoo.

President Toomas Hendrik Ilves teatas mullu detsembris valmisolekust kandideerida riigipea kohale teiseks ametajaks. Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond on teatanud oma toetusest Ilvese tagasivalimisele.

Riigikogu asub presidenti valima 29. augustil. Presidendi valimiseks parlamendis on vaja koosseisu kahe kolmandiku toetust. 2006. aastal toetasid Ilvese presidendiks valimist nii Reformierakond, IRL kui ka SDE. Juhul kui samad erakonnad toetavad Ilvese tagasivalimist, piisab nende häältest presidendi valimiseks parlamendis.