Täna Iraagi riigijuhtide ja liitlastega kohtunud kaitseminister ütles otseintervjuus Delfile, et Iraagis viibinud koalitsioonis osales mitukümmend riiki, kellest paljud on Eestist oluliselt suuremad ja võimsamad riigid.

"Ometi võib pidada Eesti panust oluliselt suuremaks, kui see esmapilgul tundub," leiab Aaviksoo, kelle meelest näitas Eesti end oma liitlastele tõsiseltvõetava partnerina ning kasvatas seeläbi oma usaldusväärsust.

"Seda kinnitavad ka äsjased tänusõnad, mis meile Iraagi presidendilt, peaministrilt ja kaitseministrilt osaks said," mainis minister, kes tõi edusammude näitena esile ka äsjased rahulikult möödunud valimised Iraagis.

Kõige olulisemaks saavutuseks Eesti riigi enda jaoks peabki Aaviksoo Iraagi missiooni kaudu saavutatud Eesti julgeoleku kasvu, sest missioonil teenitud usaldusväärsus ja liitlassuhted aitavad kaasa sellele, et kui meil endal peaks kunagi abi vaja minema, siis tullakse appi.

Plussina tõi minister esile ka missiooni käigus saavutatud kogemust, mida õppuste käigus poleks Eesti kaitseväelastel kunagi õnnestunud saada.

Vastates küsimusele, millised on Iraagi missiooni negatiivsed tagajärjed, ütles Aaviksoo, et esimese asjana tuleb meenutada inimkaotusi - neljasajast missioonil osalenud kaitseväelasest kaks hukkus ja 18 sai haavata.

"Loomulikult on missioon olnud ka kulukas, kuid ma arvan, et ei miinuseid ega plusse ei saa praegusel juhul rahas mõõta," möönis kaitseminister.

Aaviksoo tunnistas, et Iraagi missiooni on kogu aeg saatnud ka rahvusvaheline kriitika, kuid ta toonitas, et Eestile seda laiendada ei saa - Eesti alustas oma osalemist ÜRO mandaadi alusel pärast otsest konflikti ja eesmärgiks oli julgeoleku tagamine Iraagis. "Eks sellele hinnangu andmine on tulevikus ajaloolaste ülesanne ning selles meie osaleda ei saa," nentis minister.

Eesti jätkuvalt olulise julgeolekulise küsimusena toonitas Aaviksoo Afganistani, kus nii NATOl kui ka Euroopa Liidul on täita oluline roll.

"See, et Afganistan jäeti pärast Nõukogude Liidu väljatõmbumist üksi, oli väga suur viga," ütles Aaviksoo ja lisas, et Afganistan on suur ja keeruline väljakutse.

Ministri hinnangul võlgneb Eesti rahvas suure tänu Eesti kaitseväelastele selle raske töö eest julgeoleku tagamisel, nii nagu on tänulikud ka Iraagi juhid ja rahvas. "Äsjased rahumeelselt möödunud valmised on selle töö tõestuseks," ütles Aaviksoo lõpetuseks.

Visiidi käigus kohtus Aaviksoo Iraagi kaitseminister Abdul Qadir Mohammed Jassim Obeidi al-Mifarji'ga, samuti peaministri julgeolekunõuniku Dr. Mowaffak Baqer al-Rubaie Rubaie'ga, NATO Iraagi väljaõppemissiooni (NTM-I) ülema kindralleitnant Frank G. Helmicku ning USA suursaadikuga Iraagis Ryan Crockeriga.