Aaviksoo sõnul on Balti riikide naabrid idapiiri taga teistsugused, kui Saksamaa lähinaabrid ning sellest tulenevad ka mõnevõrra erinevad hinnangud julgeolekuolukorrale, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

"Loodetavasti aitab kahepäevane akadeemiline arutelu Balti riikide ja Saksamaa seisukohti ühtlustada ning erinevast ajaloolisest kogemusest tingitud erisused saavad läbi arutelu ühtsema aluse," ütles Aaviksoo.

Aaviksoo nentis, et Euroopa tänaseks ühiseks mureks on terrorism ja massihävitusrelvade levik. "Täna jõuavad meieni valdavalt suurriikide sellealased mured. Hiljutine ähvardus Pariisile ja Eiffeli tornile on järjekordseks märgiks vajadusest suurema julgeolekupoliitilise koostöö järele," lausus kaitseminister.

Eesti kaitseministri sõnul realiseeruvad ühised huvid tasapisi ühistegevusteks. "Nii nagu me oleme täna kõigi liitlastega ÜRO mandaadi alusel Afganistanis, alustame lähiajal konkreetset koostööd sakslastega piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta, kus Eesti laevakaitsemeeskond hakkab tegutsema Saksa sõjalaeva pardalt," sõnas Aaviksoo.

Kahepäevasel seminaril arutatakse teemasid, mis puudutavat NATO-t, Euroopa Liidu ühist julgeoleku- ja kaitsepoliitikat, Afganistani ja regionaalsete julgeolekut. Seminaril osalevad peamiselt Eesti, Läti, Leedu ja Saksamaa välis- ja kaitseministeeriumite, parlamentide ja mõttekodade esindajad.

Seminari korraldavad Eesti Välispoliitika Instituut ja kaitseministeerium.