Kaitseminister Aaviksoo ütles moodulit avades, et Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika kujuneb Euroopa Liidu sõjalise suutlikkuse väljaarendamise põhiliseks instrumendiks ning peaks muutuma Euroopa Liidu poolt pakutavaks täiendavaks julgeolekumehhanismiks NATO-le, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

“Euroopa ühise julgeolekupoliitika tugevuseks peab olema sõjalise ja tsiviilkomponendi oskuslik ühendamine,“ leidis kaitseminister.

Euroopa Julgeoleku- ja Kaitsekolledž on Euroopa Liidu Nõukogu juures asuv nn virtuaalne kool, mille kursuste õppemoodulid toimuvad erinevates Euroopa Liidu liikmesriikides.

Tartus toimub sel nädalal Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitikat (ESDP) hõlmava kursuse 4. moodul, kus käsitletakse ESDP-d Euroopa Liidule strateegilist huvi pakkuvate regioonide kontekstis. Eestist osaleb kursusel üks kaitse- ja üks välisministeeriumi ametnik.

Aaviksoo kohtus Tartus ka Balti Kaitsekolledži detsembris ametisse asunud ülema, Läti brigaadikindrali Gundars Abolsiga, kellega räägiti kaitsekolledžisse õppejõudude otsimisest.

Balti Kaitsekolledž on Eesti, Läti ja Leedu kaitseministeeriumite poolt rahastatav sõjaväeline õppeasutus, mis koolitab peamiselt Balti riikide kõrgematele ohvitseridele ja riigiametnikele.