"Meile laekub palju kaebusi, kus kliendid kurdavad liiga kõrge sõidu maksumuse eest, kuid kahjuks ei ole nad ise enne taksosse istumist tutvunud konkreetse takso hinnakirjaga," ütles munitsipaalpolitsei ameti juhataja Monica Rand.

Rand lisas, et kui vastav hind on takso hinnakirjas fikseeritud ja klient jätab selle tähelepanuta, siis kahjuks ei ole mupol võimalik enam midagi teha. "Taksojuht on sisuliselt teinud kõik vastavalt seadusele," sõnas Rand.

Enne taksosse istumist tuleks Ranna sõnul end kindlasti kurssi viia sõidutariifidega, et hiljem ei tabaks sõidu eest tasumisel ebameeldiv üllatus.

Taksosõidu eest tasub sõitja taksomeetri näidu järgi ning kui taksomeeter või printer on rikkis või neid ei ole, on sõitjal õigus teenuse eest tasumisest keelduda.

"Kindlasti küsige sõidu lõpus taksoarve kviitung," soovitas Rand ja lisas, et taksojuhil on keelatud nõuda sõitjalt taksomeetri näidust kõrgemat sõidutasu.

Samas hoiatab mupo, et pühade ajal suureneb tõenäosus, et oma teenust hakkavad pakkuma ilma loata tegutsevad autojuhid ehk taksopiraadid, kes pakuvad ebaseaduslikult tasulist sõitjatevedu.

"Taksopiraatide kasutamisega toetate te ebaseaduslikku tegevust ja teisalt ei taga ebaseadusliku teenuse kasutamine taksonduses kehtestatud nõutavaid ohutus- ja kvaliteedinõudeid," kõneles Rand.

"Kogemused näitavad, et piraattakso juht võib reisijalt küsida põhjendamatult kõrget hinda, mitte sõita sihtkohta lühimat või sõitja soovitud teed mööda, käituda ebaviisakalt, suitsetada sõidukis," lisas Rand.

Õigusaktides sätestatud nõuete eiramise korral palub munitsipaalpolitsei sellest teavitada üldnumbrile 14410, samuti palub mupo teavet arvatavates piraattaksodest ja nende asukohast. Mupo patrull viibib linnas ööpäevaringselt ning reageerib saabunud infole esimesel võimalusel.