Üritusturundusfirma Promama juht Mart Mardisalu vastab Postimehe küsimusele, mis bändi või lauljat tänavu eelistatakse: “Seinast seina.” On ettevõtteid, kes peavad oma pidu väga peenes, konservatiivses jazzi- ja bossanovarütmis. On neid, kes eelistavad kõhud täis süüa, end lõbusalt vinti juua ja siis Üllar Jörbergi laulu saatel nalja visata.

“Kui valida kesktee, siis valdavalt lähevad kaubaks lihtsakoelisemad tantsubändid, kellega rahvas saab kaasa laulda ja kes pigem ikka “Valged roosid” ära teeb,” lisab Mardisalu. Kui aastaid tagasi telliti peole rohkem ühepäevaliblikatest pop-gruppe, kus kaks tibi mikrofoni eest suud maigutasid, siis nüüd eelistatakse kindla peale minekut ehk head live-bändi. “Makimuusika aeg on õnneks otsas. Korralik rokk on hinnas.”

Selle aasta suurimaks tegijaks, keda kõige enam jõulupidudele nõutakse, peab Mardisalu just seetõttu Tanel Padari ansamblit The Sun. Just tema karismaatilisuse ja ehtsuse tõttu — et pidu täie ette läheks.

Eesti kalleim muusikakollektiiv on 2 Quick Start. Ta on suurim Eesti popmuusika live-kollektiiv, kelle iga lugu on millalgi raadiotes hitt olnud. Pearu Paulus ja kompanii tulevad lavale pooleteiseks tunniks. Mõned lisalood rahva tungival soovil sinna otsa. Ja seda “üksnes” 55 000 krooni eest pluss käibemaks. Ent selle raha eest saab publik tõelise kontserti. Koos Paulusega astub lavale kuni 13 inimest.

Ometi on neil tänavu detsembris ainult mõni kontsert, nagu ütleb 2 Quick Starti produtsent Alar Kotkas. Aastavahetusel kollektiiv üldse puhkab. Aastavahetusel puhkab samuti Eesti viimaste aastate üks popim bänd Meie Mees ja seda sihilikult, et pea igal varasemal uusaastaööl rahvast lõbustanud ansambel saaks lõpuks pere seltsis aega veeta. Jõulueelne aeg oli neil kontsertidest pungil.

Möödunud laupäevast Nordea panga jõulupidu Pärnu ööklubis Strand peab panga suurkliendihaldur Viljar Zilmer viimaste aastate Eesti üheks vingemaks. Alguses oli neilgi plaanis esinema kutsuda Padar ja The Sun, kuid lõplik valik tehti siiski Inese kasuks. “Ines aga ületas kõik ootused. Super on ta kohta isegi väga vähe öeldud.”

Jõulukuul juba kümmekond kontserti andnud Inese aastavahetus möödub samuti töö tähe all. Aastavahetus Parlamendis nende seas koos Smilersiga, keda üritusturundusfirmad peavad läbi aastate üheks popimaks live-bändiks, keda tahetakse üha rohkem nii jõulu- kui ka aastavahetuse pidudele.

Üritusturundusfirma PNG tänavu korraldatud jõulu- ja aastavahetuse pidude arv küünib kahekümneni. “Kõige rohkem läheb kaubaks lustakas ja mõnus bänd Lehmakommionud, aga palju ka Karavan, Mait Maltis, Zorbas, Blind ja LaMent,” teatab firma projektijuht Kristiana Tarkin.

Eesti ainus megastaar Anne Veski on samuti aastavahetusel tööl. Ta annab 31. detsembril lausa neli kontserti Tallinna erinevates hotellides. Juba kevadistel Vene turismimessidel müüdi aastavahetuse reisipakette Tallinna reklaamteatega, et peotuju aitab tõsta ei keegi muu kui Anne Veski. Ja rahvas jookseb. “Viimasest kümnendist meenub vaid üks töövaba aastavahetus,” ütleb megastaar ise.