Eesti ajalehtede liit (EALL), Eesti pressifotograafide liit (EPFL), Canon ja Overall tegid täna Viru Keskuses aasta pressifoto 2014 näitusel teatavaks aasta pressifoto 2014 võitjad. Auhinnatud saavad parim uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Samas esitleti ka pressifoto aastaraamatut "Eesti pressifoto 2015".

Aasta pressifoto 2014 tiitliga pärjati Dmitri Kotjuhi foto vihmasel Vallimäel lund ootavatest Ambla suusalastest. Kotjuhi Järva Teatajas ilmunud foto "Noored suusatajad" kuulutati ka spordifoto kategooria võitjaks.

"Noored suusatajad"

Kokku laekus konkursile 688 tööd, pildifaile koos fotoseeriatega oli 1135. Neist 222 kandideeris parimale olemusfotole, 158 parimale portreepildile. Spordikategoorias võistles 92 fotot ning parimale uudisfoto preemiale kandideeris 158 uudispilti.

Žüriisse kuulusid Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, fotoajakirja Positiiv dokumentaal- ja portreefoto toimetaja Annika Haas ja teletoimetaja Rasmus Kagge. Välismaalt oli žüriis Soome fotoajakirja Photo Raw Magazine peatoimetaja Hannamari Shakya ning Venemaalt agentuuri AP fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev.

"Ma olen tõesti väga rõõmus! Ma ei hakka seda varjamagi. Tean, et paljud on võidu puhul tagasihoidlikud, aga minu hing tõesti hõiskab rõõmust," ütles Dmitri Kotjuh vahetult pärast võitjate väljakuulutamist. Viru Keskuses toimuval pressifoto aastanäitusel on aasta pressifoto 2014 templiga hinnatud just tema võidutöö.

"Mulle endale meeldib, kui fotograafil on oma käekiri. Ma ise olen keskendunud olemusele – inimestele ja viisile, kuidas nad oma elu elavad. No näiteks mõned aastast tagasi esitasin konkursile fotod, kus Billeneeve ajab pead kiilaks – need pildid jäid meelde ja muutusid eriliseks," tõi ta näite mõnest oma varasemast tööst.

Täna avati Tallinnas Viru Keskuses näitus "Aasta pressifoto 2014" ning esitleti raamatut "Eesti pressifoto 2015". Näitus jääb Viru Keskuses avatuks märtsi lõpuni. Näitusel on üleval 123 fotot 38 autorilt.

Iga pressifoto võistluse kategooria võitja saab diplomi ja 640 euro suuruse preemia. Aasta pressifoto 2014 autor pälvib lisaks veel 640 euro suuruse preemia. Auhinnad antakse üle täna õhtul toimuval pressipeol.

Eesti pressifotograafide liidu koostööpartnerid konkursi "Aasta pressifoto 2014" korraldamisel on Eesti Ajalehtede Liit, Canon ja Overall.

Läinud aasta parimaks uudisfotoks valis žürii Margus Ansu (Tartu Postimees) pildi "Klassijuhataja tunnid", mis kujutab koolitulistamise järgset hommikut Viljandi Paalalinna koolis.

"Klassijuhataja tunnid"

Olemusfoto kategoorias tunnistati parimaks Priit Simsoni (Eesti Päevaleht) foto "Kaotatud sõda", millel kujutatakse Afganistanis kümneaastast missiooni lõpetavat Eesti sõjameest.
"Kaotatud sõda"

Portreefotode seast osutus võitjaks Renee Altrov (Müürileht) foto Eesti Vabariigi Presidendist Toomas Hendrik Ilvesest. "Eesti Vabariigi President".

"Eesti Vabariigi President"