Aasta kodaniku konkursi moto oli tänavu „Uusi horisonte luues“, mis on inspireeritud merekultuuri aastast.

Kristi Liiva nõustab enda loodud kommunikatsioonibüroos JLP mitmeid ettevõtteid ja Eesti jaoks olulisi algatusi, varem on ta juhtinud mitme suurettevõtte kommunikatsiooni ja turundust ning olnud aastatel 2003-2005 valitsuse pressibüroo direktor. Kristi Liiva on olnud Paide arvamusfestivali idee autor ja esimesel kolmel aastal selle eestvedaja ja juht. Ühiskondlikult olulise algatusena on ta koos Rasmus Raskiga asutanud 2012. aastal SA Kiusamisvaba Kool, mis pakub üldhariduskoolidele I ja II kooliastmes kiusuennetusprogrammi.

Liiva ütles, et on südamest tänulik festivali vabatahtlikest meeskonnale ja kõigile kaasalöövatele inimestele, kellele arvamusfestivali mõte korda läheb. „Kuulamis- ja arutlemisoskus, hinnanguvabadus ning oskus jääda tsiviliseeritult eriarvamusele on üha tähtsam. Mu mõtetes kordub üha tihemini küsimus, kuidas tuua Paides peetavatest mõttevahetustest tuttav hea arutelutava igapäevastesse vestlustesse koolides, kodudes ja töökohtades kuni riigijuhtimiseni välja. See võiks meile kõigile korda minna. Kuidas me seda uut horisonti püüame, räägime kindlasti ka 2017. aasta festivalil,“ lubas Liiva.

Aasta kodaniku 2016 aunimetusele laekus 20 pakkumist, ettepanekuid said teha kõik soovijad. Aunimetusega kaasneb sümboolne rahaline preemia ning Reti Saksa miniskulptuur „Ühiskonna õis“.

Kodanikupäeva tähistatakse Eestis 26. novembril, sest just tol päeval aastal 1918 võttis Maanõukogu vastu määruse Eesti kodakondsuse loomise kohta. Aasta kodaniku valimise tava algatas rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo 2003. aastal. Varasemad kodanikupäeva motod ja aasta kodaniku tiitli saanud inimesed on olnud:

2015 – „Muusika ühendab“ – Helen Sildna
2014 – „Liikumine tervendab maailma“ – Ilma Adamson
2013 – „Kodanik loob ja hoiab kultuuripärandit“ – Marju Kõivupuu
2012 – „Väärikalt läbi elu" – Krista Aru
2011 – „Kodanikuks kasvanud" – Konstantin Vassiljev
2010 – „Tegus kodanik on riigi rikkus“ – Pieter Boerefijn
2009 – „Loovad inimesed, edukas riik“ – Erkki-Sven Tüür
2008 – „Eesti Vabariik läbi üheksakümne aasta“ – Rainer Nõlvak
2007 – „Eesti riik on minu üle uhke“ – Lagle Parek
2006 – „Heast pereisast algab riik“ – Andrus Veerpalu
2005 – „Lapsest sirgub kodanik“ – perekond Adamson
2004 – „Tugev pere, rõõmus rahvas“ – Jüri Jaanson
2003 – „Eesti kodanik on Euroopa kodanik“ – Lennart Meri