Res Publicasse kuuluv haridus- ja teadusminister Toivo Maimets tegi peaminister Juhan Partsile ettepaneku Kallas ametisse nimetada. Ministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et valitsusel on kavas Jaan Kallase määramist arutada neljapäeval.

Minister Maimets toonitas, et enne valitsuse arutelu neljapäeval pole Kallase kantsleriks saamine veel kindel. Siiski avaldas ta lootust, et valitsus langetab otsuse Kallase heaks.

“Mul oli umbes viis või kuus kandidaati, kellega ma kohtusin. Kallasega mitmeid tunde kestnud vestluste jooksul sain ma aru, et ta on hariduse süsteemi üle pikalt ja põhjalikult mõtisklenud,” ütles minister BNS-ile.

“Kallase kasuks otsustasin ka tema kogemuste tõttu, mis on minu omadest erinevates valdkondades — kui minul on head teadmised kõrghariduse ja teaduse alal, siis temal on erinevate ettevõtete juhina hea ülevaade sellest, mida vajab Eesti ettevõtja kutseharidusest,” rääkis Maimets.

Ilmselt 1. jaanuarist ministeeriumis ametisse asuv Kallas on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli toitlustamise tehnoloogia erialal. Ta on töötanud restorani Tarvas juhatajana, AS-i Tartu Kaubamaja juhatuse esimehena ja rõivafirma Sangar juhatuse esimehena. Möödunud aasta novembrist on ta AS-i Kalev mentor.

Aasta isa tiitli pälvis üksinda kahte poega kasvatav Kallas, kuna asutas puuetega inimestele Maarja küla. Ta kuulub Tartu lastefondi juhatusse, Eesti ratsaspordiliidu juhatusse ja Tartu Toome Rotary klubisse.

Aasta lõpuni haridus- ja teadusministeeriumi kantslerina jätkav Peep Ratas lahkub ametist enda sõnul huvigruppidele toetuvate poliitikute survel. “Lahkumise üks põhjusi on poliitiline tahe,” on Ratas öelnud. “Poliitikud tahavad näha muutust. Ka organisatsioonile on mingil hetkel kasulik saada tõuge järgmisse arengufaasi.”

1999. aasta aprillist kantsleriametit pidav Ratas jätkab pärast lahkumist ministeeriumiga koostööd kutsehariduse valdkonna edendamisel. Maimetsa sõnul maksab ministeerium Ratasele kuue kuu palga suurust hüvitist.