Tölp ütles ETV saates "Vabariigi kodanikud", et ajakirjanduses levinud väide, nagu oleks Ezzoubi sõitnud Aafrikasse ilma mingisuguse reisikindlustuseta, pole õige. Ezzoubi oli teatud määral kindlustatud, rääkis ta, lisades, et kindlustusviise on erinevaid. "On kindlustuse eri vormid, krediitkaardi kindlustused."

Tölp ei seletanud täpsemalt, kuidas Ezzoubi oli kindlustatud. On erinevad suhted kindlustusfirmade ja pankadega, ütles ta. Mingil määral katavad need Ezzoubi hüvitised, lisas ta.

Tuntud tõlk ja arabist Ezzoubi suri 12. oktoobril Brufutis. Esialgsetel andmetel oli surma põhjuseks malaaria.

Välisministeerium aitas korraldada Gambias lahkunu põrmu Eestisse toimetamist ning oli lähedastega kontaktis, selgitas Mariann Sudakov ministeeriumi pressitalitusest. Kogu ettevõtmise hinnaks nimetas Sudakov 4500 Inglise naela (5225 eurot). “Käesolev kurb juhtum näitab, kui oluline on reisil viibimise ajaks vormistada nõuetekohane reisikindlustus,” ütles Sudakov.

Surnukeha kojutoomiseks vajamineva 5250 eurot suutis Kattri sõpruskond heade inimeste abiga kokku koguda sisuliselt poole nädalaga.

Kattri Ezzoubi (neiupõlvenimega Türk) oli hariduselt ajaloolane, kes oli põhjalikumalt uurinud islami religiooni ja araabiamaade kultuuri. Kattri Ezzoubi tegeles laialdaselt islami ja araabia kultuuri tutvustamisega Eestis. Muuhulgas õpetas ta araabia keelt ja kultuuri kaitsepolitsei ametnikele ja Iraaki minevatele Eesti sõduritele.

Ezzoubi jõudis oma lühikeseks jäänud elu vältel tõlkida 88 raamatut ligi kümnekonnast keelest - vene, inglise, saksa, prantsuse, itaalia, araabia, vana-kreeka ja ladina keelest.