Aabi sõnul peaks veel sellel nädalal kohale jõudma kolm isikukaitsevahendite tellimust, mis tulevad välismaalt Eesti vahendajate kaudu. Homme peaks Hiinast jõudma lennuk isikukaitsevahendite kahe nädala varuga. Millistes kogustes on isikukaitsevahendeid kokku tellitud, Aab täpsustada ei taha, sest hoiab sõrmi ristis, et kogu kaup ikka kohale jõuaks. "Aga me räägime miljonitest maskidest," sõnas ta.

Aab vastutab selle eest, et tagada isikukaitsevahendid riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste eesliinitöötajatele - politseinikele, päästjatele, sotsiaal- ja hoolekodude töötajatele. Ministri sõnul näitab esmane kaardistus, et nende ühe kuu vajadus on 500 000 maski ja 250 000 paari kindaid.

Esimese täiendava abina jagas eelmisel nädalal terviseamet kohalikele omavalitsustele, sotsiaaltöötajatele ja hooldekodudele laiali 61 000 kirurgilist maski.

Tulemas on 185 tonni desoainet

Teine suur puudus on praeguses kriisiolukorras hädavajalikest desovahenditest. Nende hankimiseks korraldati hange ja leping sai sõlmitud eile.

"Hanke ettevalmistamiseks kaardistati desovahendite vajadus 121 riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuselt. Käte desinfitseerimisvahendi vajadus on 77 620 liitrit ja pindadele 106 685 liitrit. Kokku hangitakse seega 184 305 liitrit ehk umbes 185 tonni desinfitseerimisainet," ütles minister.

Hanke võitnud ettevõtte tootmine asub Eestis ja tarne toimub lepingu järgi hiljemalt 3. aprilliks.

Haiglatel on varud vaid nädalaks

Aab ütles, et koostöös sotsiaalministeeriumi ja haiglatega valmistavad nad eraldi ette tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandesüsteemi isikukaitsevahendite tellimusi. Ministri sõnul on täna haiglatel olemas vähemalt nädala varu isikukaitsevahendeid, kui peaks juhtuma, et rohkem inimesi tuleb hospitaliseerida.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna peaspetsialist Andras Banyasz ütles, et kõige enam on tervishoius ja sotsiaalhoolekandes vaja respiraatoreid, maske, kindaid, kaitserõivaid ja kaitseprille. Peaminister Jüri Ratas tõi möödunud nädalal riigikogu infotunnis välja, et mainitud vahenditest on järgnevate kuude lõikes väga suur puudus.

Isikukaitsevahendite varud ja vajadus 4 kuuks

Banyaszi sõnul peaks märtsi lõpus Eestisse jõudma 200 000 maski, mis terviseamet tellis kolmekihiliste kirurgiliste maskide hanke raames. "Lisaks on terviseamet sõlminud kaks lepingut, millega telliti märtsi alguses pea poolsada tuhat FFP3 respiraatorit. Samuti oleme tellinud 85 000 FFP3 respiraatorit ning sõlmisime 6-kuulise raamlepingu, et saaksime tellida 260 000 FFP3 maski," lisas Banyasz.

Terviseamet osaleb ka Euroopa Komisjoni korraldatavas isikukaitsevahendite ühishankes, mis aga venib nii et vajalik kaup võib Eestisse jõuda alles mais.

Terviseamet saab isikukaitsevahendeid peamiselt läbi Eesti tarnijate Hiina tootjatelt.

Lahendused tuleb leida ruttu

Nii Banyasz kui ka Aab nentisid, et tuleb valmis olla tellimuste tarneaja venimiseks, sest logistikaettevõtetel on erinevaid tõrkeid.

Kuna kriisiajal on hüppeliselt kasvanud isikukaitsevahendite vajadus on Aabi sõnul edaspidi plaanis tarnida suurtes kogustes isikukaitsevahendeid meditsiinivaldkonna, kohalike omavalitsuste ja riigiasutuste eesliini töötajate jaoks koos.

"Tegeleme samaaegselt nii lühikeste kui pikaaegsete tarnijate leidmisega. Töö sobivate partnerite leidmiseks toimub igapäevaselt. Samas jälgime ja arvestame ka varasemalt sõlmitud tavapäraste tarnete saabumist või mitte saabumist. Arvestame tellimusi varuga, et tekitada ja tagada mitme kuu isikukaitsevahendite varu," ütles Aab.