„Euroopa Liidu direktiivi järgi on ravimite käibemaksu miinimumäär just 5 protsenti ning see kehtib enamuses EL-i liikmesriikides,” ütles endine sotsiaalminister Aab. “Samuti tahame võimaldada pensionäridele ja 4 kuni 16 aastastele lastele vähemalt 90 protsendilist soodustust kõikide haigekassa soodusravimite loetelus olevate ravimite ostmisel.”

Aabi sõnul otsustati tänasel rahanduskomisjoni istungil Keskerakonna eelnõu kohta küsida ka sotsiaalkomisjoni arvamust.

Aab ütles, et ravimite käibemaksu tõstmine teenis eelarve täitmise huve, kuid varjuküljena on kallimad ravimid vähendanud arstimite kättesaadavust ning Haigekassa on pidanud raviks mõeldud rahalisi vahendeid suuremal määral tasuma riigimaksudeks.

“2008. aastal otsustas koalitsioon tõsta ravimite käibemaksu 5%-lt 9%-le, mis tõi riigile elanike arvelt ligi 135 miljonit krooni lisaraha, nõudes ka haigekassa niigi pingelisest eelarvest ca 90 miljonit,” ütles Aab.

Aab ütles, et ravimid on nii kallid, et paljud inimesed on sunnitud nende ostmisest üldse loobuma. „Euroopa Liidu riikidest aitame inimesi ravimite ostmisel kõige vähem,” märkis Aab. „“Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hiljuti avaldatud uuringu kohaselt peavad Eesti patsiendid ravimitest keskmiselt 43 protsenti ise kinni maksma, mis WHO hinnangul on täiesti lubamatu. Saksamaal tasuvad patsiendid ise keskmiselt 7,1 protsenti neile määratud ravimite maksumusest, Prantsusmaal vaid 3,6 protsenti, Itaalias 3 protsenti, Hollandis vaid 0,1 protsenti nende hinnast. Riskigruppidele — puuetega inimesed, kroonilised haiged, eakad — on ravimid hädavajalikud, sellest sõltub paljude inimeste tervislik seisund ja tihtipeale elus püsimine. Veel pole hilja teha vajalikke ja õigeid otsuseid. See pole mingi poliitilise kähmluse teema, nendest otsustest sõltuvad inimelud!”