“Olemasolevate võimaluste piires, ilma tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkust ohtu seadmata ja ilma arstiabi kvaliteeti halvendamata on võimalik suurendada palgakomponenti kuni 25 protsenti tänavu ja 2008. aastal kuni 20 protsenti,” ütles Aab intervjuus Eesti Raadiole, kommenteerides haigekassa nõukogu otsuseid, vahendab ETV24.

Haigekassa nõukogu leidis, et olemasoleva seadusandluse ja haigekassa eelarve võimaluste piires ning ilma arstiabi kättesaadavuse halvenemiseta on võimalik suurendada palgakomponenti tervishoiuteenuste piirhindades 2007. aastal kuni 25 ja 2008. aastal kuni 20 protsenti, teatas Delfile haigekassa pressiesindaja.

Aab teatas, et haigekassa nõukogu teeb ettepaneku võtta palgatõusuks vajalik summa 2006. aasta ülelaekumisest, mitte 2007. aasta eelarvest.

Tingimused peab tema sõnul siiski aktsepteerima haiglate liit, kes teeb pakkumise meedikutele kell 14 jätkuvatel läbirääkimistel tööandjate, töövõtjate ja riikliku lepitaja osalusel.

Haigekassa nõukogu otsuse põhjal teeb tööandja ehk haiglate liit pakkumise töövõtjatele ehk meedikutele kell 14 jätkuvatel läbirääkimistel riikliku lepitaja osalusel. Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles Eesti Raadiole, et tegu on parima võimaliku otsusega.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ei soostunud kommenteerima, kas haigekassa nõukogu seisukohad on tervishoiutöötajatele vastuvõetavad.

Õdede liidu esindaja Ester Pruuden ütles Eesti Raadiole, et on valmis seda ettepanekut kaaluma. “Ttegu on sammuga edasi,” märkis ta.

12. jaanuaril soostus valitsus meedikute palgatõusuga 20 protsendi võrra nii tänavu kui järgmisel aastal, mis nõudnuks kahe aasta peale lisaraha kokku 220 miljonit krooni.

Tervishoiutöötajate kutseliitude ettepaneku järgi suureneks alampalgad 2007. aastal vastavalt arstidel 33,3, õdedel 41 ja hooldustöötajatel 39 protsenti.