Kolm aastat Ühendkuningriigis paos olnud Galojan (33) konvoeeriti kodumaale 19. veebruaril ning ta asus kandma vanglakaristust 2012. aasta jaanuaris jõustunud kohtuotsuse alusel, kirjutab ERR.

Briti kõrgem kohus otsustas Anna-Maria Galojani mullu novembri lõpus Eesti võimudele üle anda, kuid Galojan vaidlustas selle otsuse. Galojan rääkis Ühendkuningriigi kohtule muuhulgas ka seda, et on Eestis poliitilise tagakiusamise ohver ja kohtuprotsess tema vastu oli poliitiline sõu, mis korraldati Eesti poliitilise eliidi korruptsiooni paljastamise tõttu. Ta väitis, et kardab Eestisse naasta, sest tema vanglas oleku ajal korraldab riik tema füüsilise vigastamise või isegi mõrva. Välja võidakse tuua värsked süüdistused, mis tema vanglakaristust veelgi pikendaksid. Ühendkuningriigi ülemkohus ei pidanud Galojani juttu tõsiseltvõetavaks ega võtnud tänavu jaanuari lõpus Galojani taotlust arutusele, mistõttu ta antigi Eestile üle.

Taust

Anna-Maria Galojan anti 2011. aastal kohtu alla süüdistatuna MTÜ Eesti Euroopa Liikumine juhina suure summa raha omastamises. Süüdistuse kohaselt tekitas Galojan MTÜ-le kahju ligi 60 000 eurot.

5. mail 2011 mõistis Harju maakohus Galojanile liitkaristuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest viis kuud peab Galojan kandma reaalselt ning ühe aasta ja viis kuud tingimisi nelja-aastase katseajaga.

2012. aasta jaanuaris ei võtnud riigikohus Galojani edasikaebust arutusele ja süüdimõistev otsus jõustus.

7. veebruaril 2012 pidi Galojan ilmuma vanglasse oma karistust kandma, kuid põgenes selle asemel Londonisse.

Justiitsministeerium väljastas tema kohta Euroopa vahistamiskäsu, mille alusel peeti ta nädal hiljem, 14. veebruaril Londonis kinni.

Järgmisel päeval lasti ta 2000-naelase kautsjoni vastu vabadusse.

2014. aasta oktoobris tegi Suurbritannia teise astme kohus otsuse, millega Galojani asüülitaotlus lükati tagasi, kuid Galojan muutis oma esialgse taotluse alust ja lõplik otsus tehti novembris.

2014. aasta detsembris kaebas Galojan otsuse ülemkohtusse edasi. Ülemkohus tema kaebust arutusele ei võtnud.

19. veebruaril 2015 konvoeeriti ta Helsingi kaudu Tallinnasse, kus toimetati Tallinna vanglasse.

14. juulil 2015. sai Galojani karistus kantud ja ta vabanes vanglast.