Vahetult peale valimisi valimiste võitjate toetus enamasti kasvab. Miks seekord läks teisiti?

1. Savisaar on pildilt ära

Reformierakond võitis kolm korda riigikogu valimised nii, et pani pildi peale Keskerakonna esimees Edgar Savisaare pildi ja ütles, et kui inimesed Reformierakonda ei vali, saab Savisaar võimule. See toimis ka sel aastal, aga vahetult peale valimisi Savisaar haigestus ja on nüüd pikalt pildilt ära olnud. See, et uut valitsust tabas nii terav kriitika ja Reformierakond kaotas nii palju toetust, näitab, et ilma Savisaare toeta on Reformierakonna tegelik toetuspind ühiskonnas palju madalam.

2. Reformierakonna jäikus

Maailmas on mitmeid erakondi, kes on olnud võimul aastakümneid. Neile on ühine see, et poliitikas paratamatult vajalik inimeste ja ideede võistlus on toodud erakonna sisse. Pikalt võimul olev erakond peab olema paindlik, aga Reformierakond pole seda. Eestis on hetkel juba pikk rida teravaid probleeme, mille lahendamist takistab Reformierakonna jäik, ühiskonnale halvasti põhjendatud vastuseis. See toob kaasa selle, et ühiskonnas on hulk huvigruppe, kelle liikmetel on põhjust olla Reformierakonna peale pahased.

3. Vastiku partei imago

Reformierakonnal on tekkinud vastiku partei imago. Juba eelmises riigikogu koosseisus käitusid nad vahepeal nagu löömameeste jõuk, kes ähvardasid iga tüli peale kõigile vastutulijatele molli anda. Valimiste eel võeti end kätte ja tehti natuke kenam nägu pähe, aga peale valimisi lasti Jürgen Ligi uuesti ketist lahti ja jälle hakkas tsitaate lendama. Reformierakonna tõelist nägu näitas aga Rain Rosimannus oma intervjuus Postimehele.

4. IRL on identiteedikriisis

IRLi langus on peale valimisi jätkunud. IRL on nii juhikriisis kui identiteedikriisis. Kehva valimistulemust seletatakse erakonnas peamiselt sellega, et rahvuslus ja julgeolek jäeti teistele erakondadele. Samas pole IRLis keegi tulnud välja ühegi mõttega, kuidas rahvuslust ja julgeolekut edasi arendada. IRLi tõenäoline uus esimees Margus Tsahkna kirjutas täna Postimehes programmilise artikli Eesti tulevikuväljavaadetest. Sotsiaalmeedias pälvis see väga valulikku reaktsiooni inimestelt, kes oma maailmavaatelt võiksid olla tüüpilised IRLi valijad.

5. Miks Vabaerakond tõusis?

Kellegi poolt peab ju olema, sellepärast Vabaerakond tõusiski. Arvatavasti jättis Vabaerakond kõige parema mulje neile, kes Reformierakonnas ja IRLis on pettunud.