“Tegelikkuse KesKus kutsub üles süütama küünlaid trassil Tallinn-Lihula, alustades pronksmehest Tõnismäel ning lõpetades Lihula vägivaldselt eemaldatud monumendi asemega,” seisab Raidi üleskutses.

“Me tahame tänase küünaldepanekuga öelda, et siin elab rahvas, kes vihkab vägivalda ja sõda, me tahame öelda, et me ei ole ei natsid ega kommunistid, me oleme lihtsalt üks rahvas, kes on sattunud ajaloos pahatihti keerulistesse olukordadesse. Ja me oleme rahvas, kes tohib ja peab mälestama oma hukkunuid,” seisab üleskutses.

Peakorraldaja sõnul on üritus kooskõlastatud politseiga ning sellest on teavitatud valitsust. Ürituse taga on tema sõnul vabatahtlikud, ajakirjanikud ja kirjanikud ning Isamaaliidu ja noortekogu. Noored sotsid distantseerisid end päeval jooksul üritusest.

“Valitsus on näidanud Lihula mälestusmärgi eemaldamisega äärmist ebatolerantsust rahva suhtes. Kui me taastasime oma iseseisvuse, siis lootsime, et vabas riigis jätkub ruumi erinevatele mälestustele. Me soovisime, et vabas Eestis mälestataks kõiki hukkunuid vaatamata sellele, kas nad langesid rindel või mõne võõrvõimu koonduslaagris,” seisab avalduses.

30 000 küünlaga on üritust toetanud Eestis küünlaid valmistav tehas Flora. Küünlaid jagavad teel Juku-Kalle Raid ja Sofia Joons.