1. Reformierakondlaste juhitud nõukogu

Tallinna Sadama juhatuse tööd kontrollib nõukogu, mis on olnud aastaid Reformierakonna kontrolli all. Aastatel 2005-2014 oli nõukogu esimees Neinar Seli, peale tema süüdimõistmist toimingupiirangu rikkumises seoses ühe sadama nõukogus toimunud hääletusega asendas teda teine reformierakondlane Remo Holsmer. Reformierakonna liige oli ka Allan Kiil.

Tallinna Sadama nõukogu kaheksast liikmest neli nimetab majandus- ja kommunikatsiooniminister ja teised neli rahandusminister. Taoline korraldus tekitas olukorra, kus IRLi kuuluv majandusminister Juhan Parts soovis Kaljuranda ja Kiili välja vahetada, aga ei suutnud oma soovi saavutada, sest reformierakonna inimeste toetus Kaljurannale ja Kiilile oli vankumatu. Avalikkus süüdistas aga kõigis jamades just Partsi, sest tema oli ju vastutav minister.

2. Seda kinnitavad pädevad inimesed

Peale Kaljuranna ja Kiili kinnipidamist kolmapäeval on Urve Palo ja Tõnis Palts otsesõnu nimetanud Reformierakonda sadamas toimuva eest vastutavaks.

Palo oli eelmine majandusminister ja Palts oli aastaid sadama nõukogu liige. Taolistel olulistel kohtadel töötanud inimestelt eeldatakse, et nad vastutavad oma väljaütlemiste eest ega loobi tühje sõnu.

3. Tallinna Sadama sponsorrahade jagamine on Reformierakonna poole kaldu

Tallinna Sadama kasum läheb riigieelarvesse, välja arvatud 1,5 protsenti, mille sadama nõukogu jagab sponsorluseks. Nagu mainitud, on sadama nõukogu Reformierakonna kontrolli all ja seetõttu ei tasu ka imestada, et sponsorlusraha jagatakse peamiselt omadele. Vähemalt nii tundub see neile, kes jäid ilma.

„Hämmastav, kui alatult Tallinna Sadam käitub,” sõnas Eesti Päevalehele tundmatuks jääda soovinud spordijuht. „Raha jagatakse vaid omadele. Esitasime samuti ühe taotluse, teise taotluse, kuid ei midagi. Kui uurima hakkasime, öeldi, et lootust pole, me ei tunne õigeid inimesi.”

Teiste spordialaliitude juhtide hinnangul said sponsorraha vaid need, kellel oli õnn omada reformierakondlast, kes oli kas alaliidu president, alaliidu juhatuse liige või kelle pereliikmed tegelevad selle spordialaga.

Neinar Selile läks kalliks maksma Tallinna Sadama sponsorrahade andmine Eesti Olümpiakomiteele, mida ta ise juhtis. Nimelt poleks ta tohtinud sadama nõukogus Olümpiakomitee toetamise poolt hääletada, aga tegi seda siiski. Seetõttu on ta praeguseks selle eest kahes kohtuastmes süüdi mõistetud.