Tallinnas Palace hotellis toimub rahvusvaheline konverents "NATO ja EL ümarlaud 2015", millele järgneb kahepäevane NATO komiteede töö simulatsioon Saka mõisas Ida- Virumaal, teatas Eesti NATO ühing.

Konverentsi peateemaks on mitmepoolsed suhted NATO liitlaste vahel ja rahvusvaheline koostöö küberkaitse vallas. Sellel osalevad 24 riigi noored ametnikud ja tudengid, kes tegelevad rahvusvaheliste suhete ja julgeolekuga. Üle viiekümmene noore tuleb Tallinna, esindades riike USA-st Norrani ja Venemaast Ukrainani. Kohal on ka Balkani, Kaukaasia ning Balti riikide, samuti Saksamaa ja Portugali noored ning tudengid Nigeeriast ja Kõrgõstanist.

Üritusse on kaasatud mitme NATO liikmesriigi Eestis baseeruvad diplomaadid (Suurbritannia, Saksamaa, Norra, Holland) ning Ukraina ja Soome esindajad. 

Ümarlaual esinevad teiste seas Saksamaa kaitseatašee Soomes ja Eestis kolonelleitnant Konstatin Bellini, Ukraina riikliku strateegiliste uuringute keskuse vanemteadur Hanna Shelest, NATO küberkaitsekeskuse rahvusvaheliste suhete nõunik Siim Alatalu, Tartu ülikooli külalisprofessor Andrey Makarychev, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm.

"Julgeoleku olukord Euroopas on pingeline nii Euroopa Liidu kui ka NATO jaoks. Paljudel liikmesriikidel on keeruline kasvatada kaitsekulusid, mistõttu on eriti oluline hästi toimiv koostöö", ütles Eesti NATO ühingu juhataja Krista Mulenok. "Seepärast oleme kokku kutsunud üle-euroopalise noortefoorumi, mis pakuks tulevastele juhtidele koos mõtlemise ja tegutsemise kogemust."

Kell 16.15 lahkub konverentsi rahvusvaheline noorteseltskond Tallinnast Saka mõisa Ida-Virumaal, et jätkata grupitööd 3.-4. aprillini. Seal toimub NATO töö simulatsioon – poliitika ja partnerluse komitee ning kaitsepoliitika ja planeerimise komitee eeskujul. NATO julgeolekupoliitika koolituskursuse raames püütakse leida värskeid lahendusi ja vaielda läbi erimeelsused.

Konverentsi korraldajaks on Eesti NATO ühing. Üritus toimub Eestis kolmandat korda.