Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal esitab homme põhiseaduskomisjoni esimehele Rait Marustele palve jätkata Keskerakonna esitatud ülestõusmispühade 2. püha riigipühaks muutmise seaduseelnõu menetlemist.

"Arvestades saabunud ülestõusmispühasid on paslik Riigikogu koalitsioonile taaskord meelde tuletada, et üks väga hea eelnõu seisab sahtlis juba alates 2011. aasta septembrikuust," ütles Toobal. "Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Rait Maruste nentis jaanuaris isegi, et Eestis ujutakse teisel ülestõusmispühal töötades kangelaslikult vastuvoolu ning mõistlik oleks see päev riigipühaks muuta," lisas ta.

Toobal tuletas meelde, et ka Eesti Kirikute Nõukogu on antud eelnõule oma toetust avaldanud. "Samasisulise ettepanekuga pöördus jaanuaris Vabariigi Valitsuse poole lisaks ka Eesti Evangeelse Luterliku kiriku ja Lääne maavalitsuse ühiskomisjon."

"Kuna sotsid on varasemalt antud eelnõule oma toetust avaldanud, siis nüüd valitsuses olles on neil võimalik omalt poolt selle menetlemist kiirendada," sõnas Toobal.

Ülestõusmispühade teine püha ei ole puhkepäev Euroopa Liidu riikidest vaid Eestis, Maltal ja Portugalis. Sel päeval ei toimi pangatehingud ning puhkavad ka Euroopa Liidu institutsioonid. Viimati sai Eesti riigipüha juurde 2005. aastal, kui Keskerakonna algatusel võeti riigikogus vastu seadus, mis kuulutas jõululaupäeva riigipühaks.