Tulude kasv on eelkõige seotud maksuliste tulude suurema laekumisega, suurim osakaal selles on käibemaksul ja sotsiaalmaksul, teatas riigikogu pressitalitus.

Mittemaksuliste tulude panus eelarvesse, võrreldes 2010. aastaga, väheneb ligi nelja protsendi võrra. Eelarve kulude maht kasvab viis protsenti, kuue miljardi euroni (94, 2 miljardit krooni).

Rahandusminister Jürgen Ligi väitel tuleneb kulude kasv eelkõige seotud tuludest ehk välisvahenditest ja saastekvootide müügist.

Eelarve mahu suurenemise tingib ka kogumispensioni sissemaksete taastamine ning pensioniväljamaksete suurenemine seoses pensionäride arvu kasvuga.

Eelarve pikaajaline ja ka järgmise aasta prioriteet on haridus, kasv on ligi kaheksa protsenti. Kaitsekulude kasv suureneb 1,9 protsendini SKP-st ning sotsiaalvaldkonna kulutused 154 miljoni euro võrra.

Ministri sõnul riigi ülalpidamiskulud järgmisel aastal ei suurene.

Toetuste laekumine kasvab rahandusministri sõnul 2011. aastal 12 protsendi võrra, 9,9 miljardi euroni, sh on välistoetusi kavandatud 1 miljard eurot. Enim suureneb välistoetuste kasutamine 2010. aastaga võrreldes keskkonnaministeeriumil, siseministeeriumil ja sotsiaalministeeriumil. Eelnõu suunati teisele lugemisele.