Mart Mini kandidatuuri (üks kolmest nominendist) esitas Euroopa leiutaja auhinna žürii, kuhu kuuluvad ruubiku kuubiku leiutaja Ernö Rubik, Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek, Euroopa Komisjoni siseturu ning -teenuste volinik Michel Bernier ja teised valdkonna tunnustatud eksperdid, teatas TTÜ pressiesindaja.

Prof Mart Min ja tema kolleegid – TTÜ teadlased-elektroonikud Toomas Parve, Raul Land, Olev Märtens ja Paul Annus ning arstidiplomiga doktorant Andres Kink lõid leiutised, mille peale on välja antud neli Euroopa patenti.

Leiutised on kasutusele võetud südamestimulaatoreid tootvas meditsiinitehnoloogia korporatsioonis St. Jude Medical (USA/Rootsi), TTÜs ja selle teadusmahukas ettevõttes Smartimplant ning tehnoloogia arenduskeskuses ELIKO. Leiutiste baasil on välja töötamisel aparatuur euromüntide ning nende valmistamiseks kasutatavate metallide ehtsuse kiireks tuvastamiseks lihtsal viisil. Lisaks metallisulamite vastavuse kiirele tuvastamisele sobib see meetod suurepäraselt ka elektripatareide vastupidavuse diagnoosimiseks, samuti ka mobiilsete tervisediagnostika vahendite ja inimkehasse siirdatavate tillukeste meditsiiniseadmete välja töötamiseks bio-MEMS (bio-mikro-elektro-mehaanilised süsteemid) tehnoloogia baasil. Peale südamerütmurite võiks siin näiteks tuua monitorid südamelihase isheemia varajaseks avastamiseks ja selle raskusastme hindamiseks ning infarkti ennetamiseks, samuti seadmed siirdamisele kuuluvate või juba siirdatud kudede ja organite kohanemis- ja eluvõime jälgimiseks.

Teised nominendid on Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgia) ja Joshua Silver Oxfordi Ülikoolist (Suurbritannia). Bioloog Christine van Broeckhoven määras kindlaks Altzheimeri haiguse geenid sillutades sellega teed kaasaegsete ravimite ja raviskeemide väljatöötamisele. Füüsik Joshua Silver leiutas ise-kohandatavad klaasid uut tüüpi prillide jaoks.

Euroopa leiutaja auhinnaga tunnustatakse leiutajaid, kes on andnud märkimisväärse panuse innovatsiooni, majanduse ning ühiskonna arengule Euroopas. Esimest korda anti Euroopa leiutaja auhind välja 2006. aastal, auhinna asutasid Euroopa Patendiamet, Euroopa Komisjon ning Euroopa Nõukogu. Selle aasta auhinna saajad kuulutatakse välja 19. mail Budapestis. Auhind on väga prestiižne nii Euroopas kui ka mujal maailmas.