Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on ettevalmistused Ernesaksa juubeliaasta väärikaks tähistamiseks käinud juba mitu kuud.

Tänaseks on komisjon, kuhu kuuluvad muuhulgas Ernesaksa õpilaste, muusikavaldkonna organisatsioonide ja ringhäälingu esindajad, pannud kokku tähtsündmuste kava. “Juubeliaasta jooksul peetakse laulutaati meeles nii etenduse, näituste, trükiste kui otse loomulikult ka arvukate kontsertide ja võistulaulmistega.

Juubeliaasta krooniks saab detsembrikuus toimuv festival, mis lõpeb galakontserdiga, kus antakse üle rahvuskultuuri fondi Ernesaksa-nimelised preemiad”, rääkis kultuuriminister. “Erakordselt toreda ettepaneku on teinud ka Eesti Meestelaulu Selts, soovides panna Pika Hermanni tornist riigilipu langetamise ajaks kõlama Ernesaksa laulu “Mu isamaa on minu arm” meloodia,” tunnustas Laine Jänes seltsi algatust ja lisas, et see oleks kena kummardus laulutaadile Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul.

Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumil on kavas koostada näitus Gustav Ernesaksa ooperitest. Rahvusooper Estonial on koostöös Vanemuise teatri ning Teatri- ja Muusikamuuseumiga plaanis välja anda juubelibuklett „Ernesaksa ooperid Estonia ja Vanemuise laval“. Samuti plaanib Rahvusooper anda välja ooperi „Tormide rand“ duubel-CD ning Eesti Rahvusmeeskoor anda välja CD-plaadi Ernesaksa loominguga, mida dirigeerivad tema õpilased.

Laulutaadi sünnivald — Raasiku vald — korraldab Ernesaksa-teemalise muusikalise etenduse, mis toimub augusti alguspäevadel vana Harju-Jaani kiriku platsil.

Suurem osa juubelisündmustest koondub aasta lõppu, Ernesaksa sünniaastapäeva lähedale. Nii korraldab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia novembris Gustav Ernesaksa konverentsi ja Eesti Kooriühing festivali, mille raames annavad meie harrastuskoorid kontserte koolides. Festival kulmineerub galakontserdiga 14. detsembril. Lõpugalal annab Eesti Laulu-ja Tantsupeo SA koostöös Rahvuskultuuri Fondiga üle Gustav Ernesaksa nimelised preemiad.

Eesti Meestelaulu Selts ja Eesti Heliloojate Liit korraldavad kooriloomingu konkursi, samuti toimuvad vabariiklikud kooride võistulaulmised, mis on pühendatud laulutaadiloomingu tutvustamisele.

Lisaks annab Eesti Post järgmisel aastal välja temaatilise postmargi.