Tööinspektsioon on tänavu aprillist eile lõunani vastava nõusoleku andnud 237 ettevõttele. Kokku puudutab see enam kui 17 000 inimest. Võrdluseks: 2005.-2008. aastani tehti igal aastal kahe kevadkuu jooksul sama otsus umbes 50 ettevõtte kohta, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Arvestades, et tegu on alles mai keskpaigaga, võib kuu lõpuks selliseid ettevõtteid olla juba üle 300 ja inimesi 20 000 ringis," ütles tööinspektsiooni töösuhete osakonna peajurist Ilona Torn mureliku häälega.

Tema sõnul on paljud firmad palunud inspektsioonilt luba saata puhkusele vaid paar-kolm inimest, ent on ka ettevõtteid, kus otsus mõjutab mitutsada inimest. Nii on pooleteise kuu jooksul tööinspektsioonilt nõusoleku saanud Elisa Eesti 191, Viisnurk 218, Põlevkivi Raudtee 276, Narva Elektrijaam 294 ja ABB 358 inimese kohta. Rekordi püstitas Eesti Põlevkivi, kes kavatseb aasta lõpuni jao kaupa sundpuhkusele saata 3184 töötajat.

ABB kommunikatsioonispetsialist Sven Sommer selgitas, et ettevõte on alates möödunud aasta lõpust otsinud võimalusi reageerida majanduses toimuvale võimalikult operatiivselt.

„Saime nõusoleku osalise tööaja rakendamiseks elektrimasinate tehases kokku 358 tootmistöötaja suhtes. Sada protsenti ei pruugi me taotletud mahus osalist tööaega siiski rakendada, sest tellimused on praegu ebastabiilsed ja ka üks suurem tellimus võib olukorda oluliselt muuta," sõnas ta.

Kuigi seadusesätte eesmärk peaks olema aidata ettevõtteil raske aeg üle elada, ei pruugi see päris nii olla. Karta on, et ka perioodi lõppedes on ettevõtted sunnitud koondama. Sellisel juhul jäävad inimeste koondamishüvitised aga väiksemaks, sest vahepeal piskut teenides on kuue kuu keskmine palk langenud.

Töölepinguseaduse 68. paragrahvi alusel võivad tööandjad töötajaid saata osalt tasustatud puhkusele. Sel ajal peab tööandja maksma töötajale vähemalt 60 protsenti miinimumpalgast ehk 2610 krooni. Tööaega võib lühendada kuni 40 protsenti ja selle võrra võib vähendada ka töötasu.

Kaht võimalust võib kas üksi või kombineerituna 12 kuu jooksul kasutada maksimaalselt kolm kuud.

Tööinspektsioonilt juba meeste sundpuhkuseks loa saanud ehitusmaterjalitootja E-Betoonelement jättis võimaluse kasutamata. „Jah, tegime taotluse ja isegi plaanisime umbes 40 meest puhkusele saata, aga praegu tuli uus tellimus, nii et meie jaoks lahenes küsimus positiivselt," ütles üle 200 töötajaga ettevõtte personalijuht Virve Kuuda, kelle sõnul on nüüd vähemalt kuu aega tööga mureta.

Firma taotles inspektsioonilt luba saata mehed kaheks kuuks töölt koju. Sama loaga töötajaid hiljem puhkama sundida ei saa. „Praegu ei tea, kas peame kunagi uue taotluse tegema, aga kui ikka absoluutselt tööd ei ole, siis ei saa inimesi tööl hoida," märkis Kuuda.

Reklaamiagentuuri Baltic FCB tegevjuht Tanel Taut lausus, et pole tööinspektsiooni poole pöördunud. Ajutised mured lahendatakse aga töötajate puhkusegraafiku muutmisega, pidades suvel nädala kollektiivpuhkust.