Saadikud, kelle allkiri dokumendilt puudub, on järgmised:

Dmitri Dmitrjev (Keskerakond), Peeter Ernits (EKRE), Kalle Grünthal (EKRE), Helle-Moonika Helme (EKRE), Kalev Kallo (Keskerakond), Kert Kingo (EKRE), Siim Kiisler (Isamaa), Igor Kravtšenko (Keskerakond), Alar Laneman (EKRE), Oudekki Loone (Keskerakond), Urmas Reitelmann (EKRE), Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond) ning Jaak Valge (EKRE).

Nagu Riigikogu pressiteenistusest märgiti, oli avalduse allkirjastamine avatud kõigile.

"Miks ei ole avaldusel loetelus toodud saadikute allkirju, siis võib olla tegemist põhjustega, millele oskavad nemad ise vastuse anda," märkis Gunnar Paal, parlamendi pressiteenistuja.

Kel pole võimalust, kel pole põhjust

Keskerakondlane Oudekki Loone märkis Delfile, et tal pole kõnealuse dokumendi lugemiseks aega jätkunud - poliitik on olnud pidevalt sõidus. Siiski mõistab ta hukka igasuguse jõu kasutamise rahulike meeleavaldajate vastu.

"See on midagi, mida üks valitsus endala lubada ei võiks," sõnas Loone - ükstapuha, millisest maailma riigist jutt käib.

Vabariigi parlamendi liikmena ei soovi Loone otseselt pooli valida.

"Küll aga usun Valgevene rahva võimekusse iseennast ise valitseda ja oma sisemised poliitprobleemid ära lahendada," märkis poliitik telefonivestluses. "Praeguses keerulises olukorras loodan, et saavutatakse sisemine rahu ja tasakaal ning et poleks löödud ühtegi parandamatut haava. Usun, et valgevenelased suudavad taastada rahu ja suudavad leida niisuguse võimu ja valitsuse, mille on nemad valinud."

EKRE saadik Kert Kingo põhjendas allkirja mitte andmist asjaoluga, et see polnud tolles olukorras otseselt vajalik.

"Ma teadsin, et niikuinii on 21 allkirja on olemas, kutsumaks kokku erakorraline istung," sõnas ta Delfile. "See pole meelsuse näitamine."

Kingo sõnas, et mõistab loomulikult hukka, kuidas Valgevenes sekkutakse vägivalda kasutades valimistesse.

"Vägivalla suhtes on mul täiesti eitav suhtumine," sõnas ta lõpetuseks.

Isamaalane Siim Kiisler teatas, et ei saanud dokumenti allkirjastada tehnilistel põhjustel - Eestist väljas viibides polnud see tal võimalik. Siiski toetab poliitik aktsiooni igati.

"Olen homme hääletusel olemas ning hääletan poolt," kinnitas ta Delfile.

Teisi nimekirjas nimetatuid Delfil püüda ei õnnestunud. Helle-Moonika Helme ja Jaak Valge võtsid küll kõnetoru vastu, ent keeldusid Delfile kommentaari andmast.

Taustast

Riigikogu esimees Henn Põlluaas kutsus 88 Riigikogu liikme ettepanekul kokku Toompea lossi istungisaali Riigikogu erakorralise istungjärgu 25. augustil kell 16.

Istungi päevakorras on 88 Riigikogu liikme esitatud Riigikogu avalduse „Demokraatia ja kodanikuühiskonna toetuseks Valgevenes“ eelnõu (223 AE) esimene lugemine.

Istungjärk kestab kuni päevakorra ammendumiseni.